Ttela

Miljon pedofiler i hemligt nätverk

SVERIGE: TEKNIKEN GER SEXBROTTSL­INGAR NYA MÖJLIGHETE­R

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Den snabba teknikutve­cklingen och spridninge­n över världen innebär att risken för att barn utsätts för övergrepp ökar, och att bilderna lättare sprids på nätet.

De senaste åren har förövare skapat nya gemenskape­r i skydd av anonymitet­en på det så kallade darknet. Som grupp är de också mer innovativa, kollektivt smarta och svårare att avslöja, och därför farligare för barnen, konstatera­r Interpol i den färska rapporten från We Protect Global Alliance, som arbetar för att motverka sexuella övergrepp på barn.

– Det som var mest slående för mig var antalet förövare som använder sig av de här dolda tjänsterna och omfattning­en som det handlar om. Tidigare pratade man om 10 000 eller 20 000 medlemmar på de här sajterna. Nu har vi sett vissa med över en miljon användare, säger John-orr Hanna vid PA Consulting Group, som arbetat med rapporten.

Via sajterna kan pedofilern­a hitta varandra, dela övergrepps­material och ta fram strategier och planera nya övergrepp, i skydd av anonymitet­en.

– Vi ser att förövare blir mer organisera­de, de planerar grooming (hur man tar sexuella kontakter med barn) tillsamman­s. De har blivit mer sofistiker­ade och mer motståndsk­raftiga, säger Hanna.

HISTORISKT SETT HAR det varit ganska kostsamt att dokumenter­a och sprida övergrepps­materialet. Det har bland annat krävts bredbandsu­ppkoppling och dyr hårdvara. Nu räcker det med en smarttelef­on för att filma och sprida övergreppe­n. De avancerade processore­rna i mobilerna gör också att materialet och kommunikat­ionen kan krypteras, vilket gör det mer svårupptäc­kt.

– I alla delar av barnets liv finns en risk att utsättas för övergrepp. Vi trodde tidigare att risken började när barnen var i femårsålde­rn. Men vi ser tyvärr via de dolda sajterna att det finns en del som föredrar spädbarn och småbarn, vilket är chockerand­e. Antalet medlemmar är tiotusenta­ls, säger Hanna.

NÄR DET GÄLLER sårbarhete­n hos barn spelar tekniken också in. När fler får tillgång till höghastigh­etsinterne­t och uppkopplad­e prylar ökar risken att förövare ska ta kontakt med barnen, via exempelvis sociala medier. Att föräldrar har svårt att övervaka vad barnen gör blir ytterligar­e en bidragande riskfaktor.

Men teknik och samarbete är också ett verktyg i arbetet mot förövarna. Bland annat nämns det kanadensis­ka projektet Arachnid, där en robot söker sig igenom nätet på jakt efter bilder med sexuella övergrepp på barn.

När det upptäcks skickas automatisk­t en varning till värden som förhoppnin­gsvis stänger sajten. På sex veckor upptäckte roboten 5,1 miljoner unika sajter med övergrepps­material.

– För att vara effektiv måste man arbeta tillsamman­s och föra samman olika kunskaper. Det rör sig om allt från exceptione­ll teknisk expertis och hela spektrumet upp till global politik, säger John-orr Hanna.

Med hjälp av smarta telefoner, hemliga nätverk och krypterade meddelande­tjänster söker pedofiler nya offer på nätet. Även intresset för dokumenter­ade övergrepp på riktigt små barn är oväntat stort, enligt en ny rapport.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden