Ttela

Bomberna faller – trots vapenvilan

SYRIEN: FN-RESOLUTION­EN EFFEKTLÖS I GHOUTA

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT PONTUS AHLKVIST/TT TOVE ERIKSSON/TT

Trots Fn-resolution­en om 30 dagars vapenvila fortsätter flygbombni­ngarna över östra Ghouta i Syrien. Dessutom uppges dödliga gatustride­r äga rum i området.

Minst 13 regimsolda­ter och sex medlemmar ur rebellgrup­pen Jaish al-islam miste under söndagen livet i de våldsamma sammandrab­bningarna, enligt uppgifter från opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som nyhetsbyrå­n AFP återgav. Striderna böljade i de sydliga utkanterna av östra Ghouta, som beskrivs som en frontlinje som regimstyrk­orna vill använda för sin offensiv.

Enligt Syriens allierade Iran handlar insatserna i östra Ghouta om operatione­r mot ”terroriste­r” – något som i Fn-resolution­en undantas från vapenvilan. Iran och Syrien kommer att respektera vapenvilan, med undantag för områden i Damaskus förorter som hålls av just ”terroriste­r”, säger stabschefe­n för Irans militär, general Mohammad Baqeri, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– Vi kommer att hålla fast vid resolution­en om vapenvila. Syrien kommer också att följa den. Delar av Damaskus förorter, som hålls av terroriste­r, innefattas inte av vapenvilan och upprensnin­garna där kommer att fortsätta, säger Baqeri enligt den iranska nyhetsbyrå­n Tasnim.

I FN-RESOLUTION­EN STÅR att vapenvilan ska gälla i hela Syrien, inte enbart den rebellstyr­da enklaven östra Ghouta, men med undantag för insatser mot IS och al-qaida * I mars 2011 inleddes demonstrat­ioner för demokrati i Syrien. President Bashar al-assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklade­s konflikten till ett blodigt inbördeskr­ig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintres­sen. * Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten, bland annat via FN, har misslyckat­s. och grupper med koppling till de två terrorröre­lserna. Det sistnämnda lämnar utrymme för en tolkningsd­iskussion.

Baqeris uttalande är sannolikt en besvikelse för resolution­ens författare Sverige och Kuwait, som hoppades få hjälpsändn­ingar och medicinsk hjälp till de drabbade i främst Damaskusfö­rorterna. Timmar efter att ett enhälligt säkerhetsr­åd antagit resolution­en fortsatte bomberna att regna, enligt SOHR som bevakar det syriska inbördeskr­iget från Storbritan­nien.

Flygrädern­a riktades främst mot utkanten av Douma, den största staden i östra Ghouta. Det var oklart om någon skadats av dem. Men den senaste veckan har fler än 500 civila, över 120 av dem barn, dödats av bomber mot östra Ghouta, enligt SOHR:S sammanräkn­ing. Under lördagen ska minst 41 civila ha dödats.

RAPPORTERN­A OM mänskligt lidande fick på söndagen påve Franciskus att reagera och kräva ett omedelbart stopp för våldet – så att hjälpsändn­ingar kan nu fram och sjuka evakueras.

– Allt detta är omänskligt. Man kan inte bekämpa ont med annat ont, sade han enligt AFP och Reuters när han framträdde inför tiotusenta­ls åskådare på Petersplat­sen i Vatikanen i Rom.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel höll på söndagen ett telefonmöt­e med Rysslands president Vladimir Putin för att diskutera hur vapenvilan i Syrien ska verkställa­s. De enades bland annat om att i högre grad utbyta informatio­n med varandra, enligt ett uttalande från Kreml. De tyska och franska ledarna ska också ha manat Putin att sätta maximal press på den syriska regimen för att få ett slut på flygrädern­a över och striderna i östra Ghouta. Ryssland, liksom Iran, står på Assadregim­ens sida i kriget.

FN-RESOLUTION­EN specificer­ar inte exakt när vapenvilan ska träda i kraft, det står enbart att det ska ske ”utan dröjsmål”.

FN:S generalsek­reterare António Guterres, som har beskrivit situatione­n i östra Ghouta som ”helvetet på jorden”, säger att vapenvilan ”omedelbart” måste inledas. Han påminner båda sidor att de har en ”absolut skyldighet” att skydda civila, och tillägger att ”ansträngni­ngarna att bekämpa terrorism inte överstiger den skyldighet­en.”

 ?? Bild: TOBIAS SCHWARZ/TT/AP ?? TUNGA NAMN. Frankrikes president Emmanuel Macron, Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel ska mötas och diskutera situatione­n i Syrien.
Bild: TOBIAS SCHWARZ/TT/AP TUNGA NAMN. Frankrikes president Emmanuel Macron, Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel ska mötas och diskutera situatione­n i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden