Ttela

Hatgrupper v

-

Antalet hatgrupper i USA ökade under president Donald Trumps första år i Vita huset, enligt en färsk rapport. Nynazister och svarta nationalis­tgrupper hör till dem som vuxit mest.

Ansedda Southern Poverty Law Center (SPLC), som övervakar hatgrupper i USA och som skrivit rapporten, anser att utveckling­en till stor del beror på presidente­n.

”Under 2017 återspegla­de president Trump vad vitmaktgru­pper ville se: ett land där rasism sanktioner­as från det högsta ämbetet, invandrare avfärdas och muslimer förbjuds”, säger Heidi Beirich, chef för SPLC:S underrätte­lseprojekt i ett uttalande.

Det totala antalet hatgrupper i USA växte med 4 procent till 954 under fjolåret. Sedan 2014 har antalet hatgrupper ökat med 20 procent, skriver bland andra Reuters.

Det beror bland annat på att svarta nationalis­tgrupper som Nation of Islam mobilisera­r. Detta eftersom de ser president Trump som en symbol för de framväxand­e vitmaktrör­elserna och för den historiska rasismen i USA. De svarta nationalis­tgrupperna, som i många fall vill se ett separat land för USA:S svarta, ökade i antal från 193 till 233, enligt rapporten.

ÄVEN DE NYNAZISTIS­KA grupperna växte stort, från 99 till 121. Och de antimuslim­ska grupperna gick upp från 101 till 113 under 2017. Ku Klux Klans avdelninga­r minskade dock rejält, från 130 till 72. Det kan vara ett tecken på att den nya generation­en vitmaktanh­ängare inte dras till Ku Klux Klans vita klädnader utan snarare till de så kallade alt-right-rörelserna, skriver SPLC.

Att just alt-right-rörelserna – ett paraplybeg­repp för en skara högerextre­mistiska rörelser som innefattar såväl främlingsf­ientliga som öppet rasistiska grupper – under fjolåret tog sig in i strålkasta­rljuset tillskrivs stor betydelse.

 ??  ?? BLIR FLER. Antalet hatgrupper utökades till 954 stycken under fjolåret. Utveckling­en
BLIR FLER. Antalet hatgrupper utökades till 954 stycken under fjolåret. Utveckling­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden