Ttela

Nu är Bjørgen tidernas främsta

- TT

Hon sträckte armarna i vädret, grät och tänkte på sonen där hemma när hon korsade mållinjen på tremilen i Pyeongchan­g. Nu är Marit Bjørgen historisk som tidernas främsta vinterolym­pier, sedan hon utklassat motståndet på tremilen.

Norskan tog sin första Os-medalj i Salt Lake City 2002, ett silver i stafetten. Och hon krönte sin Oskarriär sagolikt – hennes sista medalj kom den allra sista tävlingen i Pyeongchan­g på tremilen. Bjørgen krossade allt motstånd.

– Det är svårt att ta in det här, att jag har blivit historisk. För mig var det viktigare att göra ett bra lopp Jag kom hit för att ta en guldmedalj i ett individuel­lt lopp. Kroppen och skidorna var perfekta i dag, och det känns otroligt att avsluta min Os-karriär så här, så det var mycket känslor i slutet av loppet.

Hon säger att hon tänkte på sin son på upploppet.

– Jag har varit borta i tre veckor från Marius, nu är jag snart färdig och i morgon kan jag träffar honom. Ju fortare jag åker, ju fortare kan jag komma hem och träffa honom.

Stina Nilsson tog överraskan­de hem bronset och tredjeplat­sen.:

– Det var roligt med Stina. Det var ett genombrott av henne, och hon är en av de tjejer vi kommer att få se mer av i framtiden.

Hon hyllades också av Os-avstängda Therese Johaug, som på Instagram skriver att Bjørgen alltid har varit hennes stora förebild. Totalt har Bjørgen efter fem OS tagit hem åtta guld och totalt 15 medaljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden