Ttela

Bokhandeln hoppas på vädergudar­na

- SARA ULLBERG/TT

En snöstorm sabbade försäljnin­gen under reastarten förra året. Nu håller den fysiska bokhandeln tummarna för vackert väder den 27 februari när årets bokrea inleds. Även i år satsar man på nya titlar och ett stort utbud av barn- och ungdomsböc­ker.

Harold Op het Veld, sortiments­och logistikch­ef på Akademibok­handeln, minns förra årets reapremiär med viss fasa. Just den dagen spelade vädergudar­na bokhandlar­na ett spratt och ställde till med ett våldsamt snöväder – vilket fick kunderna att stanna hemma i stället för att handla reaböcker.

– Första dagen på bokrean är en jättevikti­g försäljnin­gsdag för oss, så vi hoppas på bra väder i år, säger han.

NY STATISTIK FRÅN Förläggare­föreningen visar att försäljnin­gen under bokrean 2017 minskade med 1,9 procent, eller sex miljoner kronor. Men Harold Op het Veld beskriver rean som fortsatt mycket viktig för bokhandeln – framför allt ute i butik.

–Bokrean är större ute i butik. Kunderna vill botanisera, göra fler köp och inspireras och vi ser att den är viktigare för den fysiska bokhandeln än för nätet.

Bland årets förväntade storsäljar­e i handeln finns Augustpris­tagaren * * * * St Melrose” Rooney: ”Samtal * Elena Ferrante: * * * * * * Anyuru: Ishiguro: Larsmo: Ahmad: Kang: Ullmann: Cline: Gulliksen: Berlin: ”Handbok för * ”Modemyster­iet” Fängelse- Hellsing Jujja

Johannes Anyurus roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, flera titlar av Nobelprist­agaren Kazuo Ishiguro och Thomas Erikssons succéböcke­r ”Omgiven av idioter” och ”Omgiven av psykopater”. Den sistnämnda saluför nätjätten Adlibris exklusivt – ett grepp som har blivit allt viktigare för aktörerna på marknaden.

– Sådana böcker drar volym och intresse. Alla vill ha dem så det är en tuff förhandlin­g med förlagen. * * Elsa * ”Food pharmacy: en berättelse tarmfloror, snälla bakterier, forskningo­ch antiinflam­matorisk mat” Mia Clase Lina Nertby Aurell d mår jag inte så bra” a Lindgren föräldrars stora bok om barn” Maria Zamore och Maria Fröjdh käften, jag räknar!: en stickaav Julia Skott och deras färder d 11 000 åren” av Karin Peter Sjölund rien om Rom”avmary Beard Elisabeth ”Två av Åsne ärnstark: r motion dinhjärna” Men det hör liksom till – alla behöver dragare, säger Sakari Luovio, försäljnin­gschef på Adlibris.

Trots att nätbokhand­eln ökade sin försäljnin­g på förra årets bokrea med drygt åtta procent är rean inte riktigt lika avgörande för företag som Adlibris och Bokus.

Januari som försäljnin­gsmånad är större för oss än bokreaperi­oden, konstatera­r Sakari Luovio och berättar att det är då som det mesta av kurslitter­aturen till studenter säljs.

– Vi står inte och faller med bokrean. Den är viktig, men är egentligen en kampanj bland andra stora kampanjer.

Där nätbokhand­eln satsar på många titlar – Adlibris rear ut över 4000 titlar och Bokus omkring 5 000 – har den fysiska bokhandeln generellt färre titlar, men större volymer. Akademibok­handeln säljer 850 olika titlar, men antalet böcker som reas ut är över en miljon exemplar.

UNDER FÖRRA ÅRETS bokrea var det dagligvaru­handelns försäljnin­g som minskade mest, med hela 14 procent. Charlotta Svarfvar, sortiments­och inköpschef på Ica Sverige (som inte har tappat lika mycket som resten av dagligvaru­handeln), menar att en viktig anledning är det digitala skiftet. Kunderna köper mer e-böcker och abonnerar på olika strömnings­tjänster i stället för att läsa fysiska böcker. Ica:s nya strategi är att sälja mer böcker på e-handelskan­alen Ica Hemma – och man jobbar också hårt för att identifier­a vilka fysiska böcker som fortfarand­e är attraktiva.

– Barn- och ungdomsböc­ker är inte lika påverkade, här är det fortfarand­e viktigt med läsförståe­lse och läsning för barn, säger hon.

Ica är inte ensamma om att satsa på barn och ungdomar under rean. I Akademibok­handelns sortiment är 230 av de 850 reatitlarn­a barnoch ungdomsböc­ker.

i

ett

sina

slott

mysteriet”

kommer att mödrarstår­ar”

av

jag

ochdöda oroliga”

om

bekännelse­r”

his

av

av

antika

tr

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? BOKSTAPLAR. Bokhandeln laddar för reastart den 27 februari – och hoppas på att vädret inte ska bli lika dåligt som förra året.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT BOKSTAPLAR. Bokhandeln laddar för reastart den 27 februari – och hoppas på att vädret inte ska bli lika dåligt som förra året.
 ??  ?? Skönlitter­atur:
Johannes drunkna
Kazuo dagen” Ola Evin bygga
Edward Patrick
Sally ”De ”Återstoden ”Swede Hollow” ”En da ka byn:”romanerna dvänner” ”MIN fantastisk­a väninna”-sviten Han ”Levande Linn ”De Emma ”Flickorna” Geir ”Berättelse om ett...
Skönlitter­atur: Johannes drunkna Kazuo dagen” Ola Evin bygga Edward Patrick Sally ”De ”Återstoden ”Swede Hollow” ”En da ka byn:”romanerna dvänner” ”MIN fantastisk­a väninna”-sviten Han ”Levande Linn ”De Emma ”Flickorna” Geir ”Berättelse om ett...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden