Ttela

Bygger egna gitarrer

VÄNERSBORG: ”DÅ LÅNADE JAG HEM BÖCKER OCH LÄSTE PÅ”

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

I sin verkstad hemma i Vänersborg spenderar Mikael Åsberg, 50 år, allt mer tid. I taket hänger det nuvarande projektet - en elbas.

LÄNGRE IN I verkstaden hänger flera elgitarrer på rad, längst fram glänser en babyblå Telecaster i svensk al.

– Drömmen vore att kunna jobba med det här på heltid, eller ja i alla fall deltid, säger Mikael.

Till vardags jobbar Mikael på Migrations­verket och på kvällar och helger är det raka vägen ut till verkstaden som gäller.

– Jag gillar utmaningar och kan bli väldigt djupgående i mitt intresse och gå fullt ut. Du ser ju här, säger han och sveper armen runt om sig i verkstaden.

Redan som 15-åring köpte han sig en el-planka och började spela i ett hårdrocksb­and som kallade sig White Cat. Att ”hotta upp” guran genom att byta ut mikrofonen eller andra delar tyckte han var kul redan då, musikintre­sset avtog dock med tiden. Därefter följde några år då naturfotog­rafering var hans största hobby. 2003 tog gitarrintr­esset fart igen när en kollega frågade honom om råd kring vilken gitarr han skulle köpa. Väl inne i musikaffär­en beskriver Mikael hur de sa klick i huvudet och han bestämde sig för att köpa en gitarr. Då kom också tankarna på att bygga sig en egen elgitarr eftersom han alltid varit intressera­d av musik, hantverk och snickeri.

– Jag har en väldigt kreativ ådra.

Den första gitarren byggde Mikael Åsberg 2006, några månader senare var den klar att spela på. Nu 15 år senare är siktet inställt på att göra hobbyn till en heltidssys­selsättnin­g.

FÖR DEN OINVIGDE framstår hantverket som en hel vetenskap. Mikael säger att Youtube varit både en stor inspiratio­nskälla men också ett bra forum för tips.

– När det här började fanns ju knappt internet så då lånade jag

hem böcker och läste på, säger Mikael som är helt självlärd.

Hobbyn som tar mycket tid i anspråk är också dyr men kräver fram för allt fokus och precision. Det svåraste i processen är att få till lacken menar Mikael. Vissa av gitarrerna har uppemot 25 lager lack som sedan ska poleras så det blir spegelblan­kt.

– När jag jobbar måste jag vara helt fokuserad på det jag gör.

IDAG TILLVERKAR MIKAEL egendesign­ade gitarrer, tar emot custom-beställnin­gar från kunder och genomför reparation­er. Varefter att allt fler beställnin­gar kommit att trilla in har hobbyn kommit att bli mer av ett jobb och garaget mer av en verkstad.

Mikael visar upp tjocka trästycken av svensk al, svensk lönnträ men även amerikansk­a träslag. Att använda sig av hållbara material är en viktig del av hans vision. Mikael beskriver utmaningen i att hitta ett träslag som ger samma klangljud som exempelvis mahogny. Klart är det faktum att ingen av de gitarrer han skapar är den andra lik. I höst ska han delta i mässan Nordic Guitar Con i Dals-ed och visa upp sina elgitarrer samt elbasar.

NUMERA TAR DET honom ungefär tre månader att bygga klart en gitarr, främst eftersom det inte är hans heltidssys­sla. När han började tog det ett par år innan den första gitarren blev färdig, mycket på grund av att han inte hade några maskiner eller visste vilka specialver­ktyg som krävdes. En av de vanligaste frågorna Mikael får av sina kunder är hur mycket det kostar att bygga en gitarr.

– Jag tar ungefär 10 000 kronor och då är det själva byggkostna­den och sen brukar materialko­stnaden landa på allt mellan 5 000 till 10 000 kronor.

MIKAEL SÄGER ATT det viktigaste för honom är att producera kvalitetsi­nstrument som både han och köparen kan vara stolt över under många år.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? PROJEKT. Mikael Åsberg visar upp sitt nuvarande projekt. Allt han gör pryds av en vacker logotyp med vingar som står för MÅS en förkortnin­g av hans namn.
PROJEKT. Mikael Åsberg visar upp sitt nuvarande projekt. Allt han gör pryds av en vacker logotyp med vingar som står för MÅS en förkortnin­g av hans namn.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? FENDER. Många av gitarrerna är Fenderkopi­or, ett amerikansk­t märke som man inte får serieprodu­cera så de är byggda för eget bruk.
FENDER. Många av gitarrerna är Fenderkopi­or, ett amerikansk­t märke som man inte får serieprodu­cera så de är byggda för eget bruk.
 ??  ?? JOBBET. Mikael Åsberg har inte långt från jobbet, ut genom husets ytterdörr och in genom garaget som snart är en verkstad med två våningar.
JOBBET. Mikael Åsberg har inte långt från jobbet, ut genom husets ytterdörr och in genom garaget som snart är en verkstad med två våningar.
 ??  ?? DETALJER. I gitarrbygg­andet finns flera detaljer att grotta ner sig i.
DETALJER. I gitarrbygg­andet finns flera detaljer att grotta ner sig i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden