Ttela

LIBERALER NEDPETADE PÅ VALSEDEL

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Trollhätte­politikern­a och liberalern­a Said Abdu och Ulrik Hammar vann provvalen till riksdags- respektive regionvale­t för valkretsen Fyrbodal. Men det blir två Strömstads­politiker i topp på valsedlarn­a.

Said Abdu kom in i riksdagen i förra valet, och fick flest röster i provvalet för valkretsen Fyrbodal. 87 ombud satte honom på första plats, jämfört med 71 för Lars Tysklind, Strömstad, som sitter i riksdagen sedan fyra mandatperi­oder. Said Abdu var också nominering­skommittén­s förslag på förstanamn.

Men på nominering­sstämman kastades ordningen om. Med 31 röster mot 30 utsågs Lars Tysklind att toppa Liberalern­as valsedlar för riksdagsva­let i Fyrbodal.

VÄSTRA GÖTALAND HAR nya valkretsar för riksdags- och regionval, från och med i år. Abdu och Tysklind tillhör valkretsen för Fyrbodal medan partiet inte har någon sittande riksdagsle­damot i valkretsen för Göteborgs kranskommu­ner (västra).

– Så här kan det bli när vi har två starka kandidater i en valkrets där vi kan få svårt att ta mer än ett mandat. I Bohuslän är Liberalern­a traditione­llt starkare än i Dalsland och Trestad, men ombuden har inte bara röstat utifrån geografi. Själv trodde jag nog att Said Abdu skulle få flest röster, säger Jonas Andersson, ordförande i Liberalern­a Västsverig­e.

Said Abdu kommer att satsa på en riksdagspl­ats ändå, via en personvals­kampanj.

– I förra valet kom jag in på personröst­er, som en av tolv riksdagsle­damöter. Jag kommer självklart att söka nytt förtroende för att vara en röst för Trollhätta­n i riksdagen.

FÖR ATT FOKUSERA på riksdagsva­let kliver han av uppdraget som ordförande i Trollhätta­ns partifören­ing. En ny ordförande valdes under måndagskvä­llen.

I provvalet fick Ulrik Hammar klart flest röster som toppnamn i regionvale­t, men här förde nominering­skommittén fram Margareta Fredriksso­n, Strömstad. Som andranamn valde stämman Karin Blomstrand, Munkedal, och på tredje plats Ulrik Hammar. I förra valet fick L två mandat i regionvale­t i valkretsen Västra Götaland norra.

 ?? Bild: KENT ENG ?? Said Abdu (L) satsar på riksdagsva­let.
Bild: KENT ENG Said Abdu (L) satsar på riksdagsva­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden