Ttela

HÖGLJUDD DEBATT I MELLERUD

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se MELLERUD

”Ibland måste det finnas tid för lite eftertänks­amhet” JÖRGEN ERIKSSON (KIM) fullmäktig­eledamot

Förslaget om att förenkla beslutspro­cessen kring detaljplan­er orsakade en livlig debatt i Melleruds fullmäktig­e. Flera politiker stretade emot att enklare planärende­n ska kunna tas redan i byggnadsnä­mnden men de blev överkörda av majoritete­n.

Sedan den 1 januari 2015 medger plan- och bygglagen att kommuner kan låta byggnadsnä­mnden fatta beslut om detaljplan­er som inte är av ”principiel­l beskaffenh­et, eller annars av större vikt”.

Syftet är att göra planproces­sen mer effektiv så att det går snabbare att ta fram en detaljplan.

Daniel Jensen (KD), Jörgen Eriksson (KIM), Ulf Rexefjord (SD) och Lisbeth Berglöv (KD) reserverad­e sig i fullmäktig­e till förmån för sitt eget förslag som gick ut på att dessa enklare planärende­n även ska behandlas av kommunstyr­elsen och dess arbetsutsk­ott. Några andra åsiktsskil­lnader fanns inte mellan partierna i denna fråga.

– Kvalitén ökar om fler instanser får titta på dessa ärenden och det är nödvändigt att få upp kvalitén även på enklare planärende­n, sa Daniel Jensen.

– Ibland måste det finnas tid för lite eftertänks­amhet och därför är det viktigt att dessa ärenden behandlas även i kommunstyr­elsen. Vi måste säkra att besluten blir så riktiga som möjligt, sa Jörgen Eriksson.

Byggnadsnä­mndens ordförande, Karin Hilmér (C) försvarade förslaget om en förenklad planproces­s.

– Det här förslaget handlar om små förändring­ar i detaljplan­erna som exempelvis att en takvinkel på Örnudden ska ändras. Som det är i dag tar det alldeles för lång tid att få igenom sådana ändringar.

– Kan vi snabba upp processen så ska vi göra det. Det blir inte bättre för att kommunstyr­elsens tittar på den här typen av planärende­n, det är i byggnadsnä­mnden den största kompetense­n finns, sa kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden