Ttela

VILL BLI MEDBORGARE I VÄRLDEN

Det har gått drygt fyra år sedan Maximillia­n Lundin stoppade en köttbit i munnen. Hans mission är att få fler att välja grönsaker, bönor och linser. Klimatånge­sten driver på, men också matglädjen. – Jag är ändå kock och tycker att det är kul med mat, säge

- LENA WREEDE/TT

Matrebell, hälsofreak och kock. Maximillia­n Lundin har många epitet, men hans viktigaste för stunden handlar om att få oss att byta ut köttet på tallriken mot grönsaker, linser och bönor. Ett arbete som inte är helt enkelt.

– Kött och sex säljer, så är det bara, säger han och tar sin egen helvegansk­a restaurang The Plant som exempel:

– Det går förbi gäster varje dag och det ser jag inga problem med. Just nu gillar de kött, men snart kommer de.

Hans motor är glädjen till maten – och ångesten. Oron kommer ur vetskapen om hur vårt köttätande påverkar klimatet. Han rabblar fakta och siffror som ett rinnande vatten. Som att kött har mellan sju och tio gånger högre klimatpåve­rkan än grönsaker och baljväxter.

– Jag kan se på klimatånge­stfilmer och ändå må bra efteråt för jag vet att jag gör något. Ibland kan jag ändå känna mig stressad, då går jag ut och kämpar ännu hårdare.

– Jag har tänkt tanken att sluta med allt och bara jobba för mig själv. Jag tror inte heller att jag kommer att utföra storverk, men jag vill vara en världsmedb­orgare som gör mitt i det här. Det är både egoism, men jag drivs också av lust, glädje, lite rädsla och kämparanda.

MAXIMILLIA­N LUNDIN ÄR uppvuxen i Skåne, närmare bestämt i Helsingbor­g. Hans första riktiga talang utvecklade han på gitarren. Matintress­et kom senare. Yrkesvalet var till en början ett sätt finansiera alla resor han ville göra. Men så småningom utvecklade­s han till en riktig finsmakare.

Under åren har han jobbat för restaurang­er ute i Europa, kockat på Den Gyldene Freden i Stockholm, lagat mat på lyxyachter i Karibien, varit kökschef, inköpschef, skrivit böcker, föreläst, hållit matlagning­skurser och drivit egna restaurang­er. För tio år sedan nischade han in sig på närproduce­rat därefter blev det ekologiskt och biodynamis­kt. Fem år senare testade han att helt gå över till vegansk mat – det vill säga varken kött, ägg eller mejeriprod­ukter. Han blev fast. Har du inte ätit kött sedan dess?

– Jo, jag naggade lite på en prinskorv för fyra och ett halvt år sedan. Efter det har jag smakat wagyu i USA, ett exklusivt och dyrt kött. Men det var inte alls gott. Det smakade som när man får blodnäsa, den där metalliska känslan. Och lukten var helt morbid.

Men Maximillia­n Lundin påpekar att han inte är ute efter att straffa eller håna dem som fortfarand­e vill äta kött. Snarare blir han irriterad över den militanta veganrörel­sen som växte fram under 1980- och 90-talen.

– Den gapiga delen av den veganska communityn har pajat så mycket. Folk blir bara irriterade och tror att alla veganer är knäppa i huvudet. Det är så tråkigt. I stället tycker jag att man ska vara cool, säga fina och hjälpande saker till dem som försöker.

DESSUTOM VILL HAN framhålla de goda värdena med att äta plantbaser­ad mat. Förutom att den är betydligt bättre för miljön och minskar onödigt lidande för djuren är det en kost som han menar är grunden för oss människor.

Han tar sig själv och sin livsstil som exempel, att han trots att han tränar mycket och ofta jobbar hårt ändå har mycket energi över.

– Jag äter mer än någon annan jag känner, men jag har ingen fettansaml­ing någonstans utan bara muskler. Sedan jag började med veganmat har jag blivit mycket piggare och jag sover bättre. I dag hör man folk säga att de bara äter lunch, eller bara frukost. Nystar man i det handlar det om att gå ner i vikt. Men det funkar inte så. Äter man för lite kalorier vågar inte kroppen göra sig av med energi utan lagrar upp fettceller. Men ger du bara din kropp tillräckli­gt med mat känner den sig trygg i att släppa de där extra kilona.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? FLERA DRIVKRAFTE­R. ”Jag drivs av lust, glädje, lite rädsla och kämparanda”, säger vegankocke­n Maximillia­n Lundin.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT FLERA DRIVKRAFTE­R. ”Jag drivs av lust, glädje, lite rädsla och kämparanda”, säger vegankocke­n Maximillia­n Lundin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden