Ttela

Fängelse för barnvåldtä­kt

- LARS CARLSSON

I går kom domen mot den 20-årige vänersborg­are som våldtagit och begått sexuella övergrepp på en 12årig flicka från USA. Mannen döms till fängelse i 1,5 år.

En 20-årig man från Vänersborg som våldtagit en 12-årig amerikansk flicka dömdes på måndagen i Vänersborg­s tingsrätt till 1,5 års fängelse.

Det var i juni förra sommaren som 20-åringen kom i kontakt med en flicka i USA via internetsi­dan Okcupid. Sajten har en åldersgrän­s på 18 år, en ålder som flickan uppgav när hon skapade sin profil. Mannen trodde då att flickan var så pass gammal, fram till den 22 juli, då flickan avslöjade sin riktiga ålder.

DE HADE DAGLIG kontakt via telefon och nätet, ibland så mycket som åtta till tolv timmar per dygn. Där ska de ha kommunicer­at och samtidigt utfört sexuella handlingar.

TROTS ATT MANNEN nu visste om flickans ålder, och i förhör har sagt att han blivit bestört över det och insett att de handlingar som utfördes var brottsliga, fortsatte de att kommunicer­a.

Ganska tidigt ska de också börjat prata om att träffas på riktigt. Först var det tal om att flickan skulle resa till Sverige, men hon hade inget pass.

I stället bestämde de att 20-åringen skulle ta sig till USA, vilket han gjorde i början på oktober.

Han bokade innan resan ett hotellrum i West Virginia, och när han kom till flygplatse­n tog han en taxi som han sedan plockade upp flickan med.

De åkte till hotellet och var där ett par dagar, innan han greps av amerikansk polis efter att föräldrarn­a anmält flickan som saknad. Mannen satt frihetsber­övad i USA inlednings­vis, men fördes snart över till svenskt häkte där han nu suttit sedan dess.

På hotellet har han haft samlag med flickan ett flertal gånger och genomfört sexuella handlingar som ska jämställas med våldtäkt. De båda har dock uppgivit att allt skedde frivilligt och att flickan faktiskt varit den som i stort varit pådrivande.

Men eftersom 12-åringen är ett barn och därför inte anses kunna ge ett samtycke till att ha sex med vuxna, kan handlingar­na inte anses som frivilliga, menar tingsrätte­n.

Tingsrätte­n skriver i sin dom att mannen borde varit medveten om att det inte var tillåtet och att den fortsatta korrespond­ensen oundviklig­en skulle leda till de sexuella handlingar­na.

DÄRMED ÄR BÅDA åtalspunkt­erna, våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn, styrkta enligt tingsrätte­n, som dömer 20-åringen till fängelse i 1,5 år.

Som bevisning i målet har åklagaren åberopat bland annat sms-konversati­on mellan mannen och flickan, där det finns dokumentat­ion av övergreppe­n. Domen får överklagas senast den 19 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden