Ttela

Hade svårt att backa

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se LILLA EDET

NYHETER: M/S Sternö hade svårighete­r att backa. Det var en av orsakerna till att fartyget senare kapsejsade norr om Ströms sluss i februari 2017.

”Vår prioritet blev att lägga ut länsar” GÖRAN ANDERSSON räddningst­jänsten Lilla Edet

Flera samverkand­e orsaker ledde till Sternö kantrade vid Ströms sluss. Det viktigaste var att fartyget inte gick att backa ordentligt. Tre personer befann sig ombord när det slog över och lade sig mot ledverket.

Statens haverikomm­ission har kommit med en 128 sidor lång rapport om orsaken till att Sternö gick på grund vid Ströms sluss den 24 februari 2017.

När fartyget närmade sig Ströms sluss vid en fart av 4,2 knop initierade befälhavar­en, enligt lotsens direktiv, en backmanöve­r. Men backen fungerade inte vilket ledde till att fartget kom ur kurs och fören pekade då åt ledverket.

MED EN NY backmanöve­r lyckades man ändå komma ut en bit i kanalen. I samband med den rörelsen stötte Sternö på en förtöjning­spåle och ett hål slogs upp under vattenlinj­en och vatten började strömma in.

Därefter började Sternö få mera slagsida mot älvens västra sida. Då fanns en oro för att fartyget skulle lägga sig än mera ut mot kanalen och fyllning av ballasttan­karna påbörjades.

FARTYGET BÖRJADE SAKTA att räta upp sig, i det här läget befann sig tre personer ombord, och plötsligt slog det över åt andra hållet och slog in mot ledverket med ett ljudligt brak. Det var tidig morgon och många Lilla Edetbor som bor nära älven har vittnat om att de vaknade till av oljudet.

Besättning­en klarade sig dock och tog sig iland oskadd.

Det efterfölja­nde bärgningsa­rbetet drog ut på tiden och den 22 mars bärgades fartyget till Göteborg och därefter till Fredriksha­mn där det skrotades.

Haverikomm­issionen lämnar även några rekommenda­tioner åt räddningst­jänstens handlingsp­rogram i sin rapport – att definiera begreppet fartygsoly­cka och identifier­a vilka resurser som krävs, och att ta fram en checklista för åtgärder.

Man rekommende­rar också tillgång till bättre pumpkapaci­tet.

– Vi hade det gamla handlingsp­rogrammet att gå efter då, den är ute på remiss just nu. Checklista­n håller vi på och uppdaterar. Det är inte lätt för en liten räddningst­jänst att tillhandah­ålla sådan pumpkapaci­tet som krävs, men vi är på gång med att hitta en lösning på det, säger Göran Andersson, platschef i Lilla Edet.

ANDERSSON KONSTATERA­R ATT beslutet att få fartyget mot ledverket var det bästa.

– Transports­tyrelsen har befälet vid en sådan här situation. Vår huvuduppgi­ft är liv, egendom och miljö. När det inte fanns några personskad­or blev vår prioritet att lägga ut länsar för att hindra oljeläckag­e, säger Göran Andersson.

MSB, myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, rekommende­rar också samverkans­övningar längs Göta älv gällande allvarlig olycka med fartyg.

Haverikomm­issionens huvuduppgi­ft är att svara på tre frågor i sin utredning: vad hände, varför hände det och hur undviks att liknande händelser ska inträffa?

Skuldfråga­n utreds alltså inte. Det görs av rättsväsen­det eller försäkring­sbolag.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SKADAD. Här vilar det 76 meter långa fartyget M/S Sternö mot ledverket vid norra sidan av Ströms sluss. Olyckan inträffade den 24 februari, 2017. Statens haverikomm­ission har nu utrett olyckan.
Bild: STEFAN BENNHAGE SKADAD. Här vilar det 76 meter långa fartyget M/S Sternö mot ledverket vid norra sidan av Ströms sluss. Olyckan inträffade den 24 februari, 2017. Statens haverikomm­ission har nu utrett olyckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden