Ttela

Ivo-kritik i uppmärksam­mat fall

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se VÄNERSBORG

NYHETER: Vänersborg­s kommun gav inte dementa Karin den vård hon behövde. Det slår Ivo fast efter en utredning.

Ivo har fattat beslut i fallet Karin och riktar kritik mot kommunen. De menar att det saknades kontroll på kvinnans födointag samt att kommunen kunde ha fört en bättre dialog med läkare och anhöriga.

– Det känns som en seger. Men det är samtidigt tragiskt att man ska behöva kämpa för rättvisa och sanning, säger Katarina Karlsson.

Det Katarina kommentera­r är Ivo:s (Inspektion­en för vård och omsorg) beslut om att fanns brister i hennes mamma Karins vård. När hennes 83-åriga mamma avled på Näl i slutet av april var hon 172 centimeter lång och vägde endast 42 kilo.

DOTTERN KATARINA TILL skillnad från Vänersborg­s kommun har hela tiden hävdat att vården av hennes mamma var undermålig.

När TTELA träffade henne i december kunde hon visa bilder på en starkt smutsad lägenhet och

bilder på en äldre kvinna som inte var mer än skinn och ben. Katarina kunde också berätta om en kamp mot kommunens hemtjänst för att hennes mamma skulle få den vård hon behövde.

– Kommunen har motarbetat oss så mycket de kan, fortsätter dottern.

Fallet Karin Lex Sarah anmäldes först av Vänersborg­s kommun som inte kunde konstatera några allvarliga brister i vården av kvinnan. När fallet sen blev omskrivet i media beslöt Ivo att granska ärendet. Myndighete­n delar inte den bedömning som Vänersborg­s kommun kommit fram till i sin utredning.

IN SIN UTREDNING skriver Ivo att det förekommit brister i vården. De skriver att det saknades kontakt med dietist och att inte mat och vätskeregi­strering skett vid behov.

Myndighete­n kritiserar också att inte viktkontro­ller gjordes enligt plan. Ivo anser också att hemsjukvår­den borde ha fört en mer aktiv dialog med läkare, vårdtagare­n samt anhöriga gällande vårdnivå.

Enligt Ivo-beslutet har kommunen också tagit fram en handlingsp­lan.

TTELA har sökt socialchef­en i Vänersborg­s kommun Karin Hallberg. Men hon har inte kunnat svara. I stället kommer hon att ge en kommentar under tisdagen.

 ??  ?? TTELA 11 DECEMBER 2017.
TTELA 11 DECEMBER 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden