Ttela

På tur med ”Tuten” i garaget

MELLERUD: ”SKÖNT ATT KOMMA HIT OCH PROBLEMLÖS­A” Ett garage i Mellerud har blivit en samlingspl­ats för entusiaste­r och deras bilar. Här samlas de för att meka med sina rariteter eller bara för att snacka skit över en kopp kaffe.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

– Det är här vi håller ungdomen borta från idrotten, säger Anders ”Tuten” Andersson med ett skratt, samtidigt som han hälsar glatt.

VI BEFINNER OSS i Big lake cruisers garage i Mellerud. I det lilla köket sitter några och småpratar. Tuten tar direkt tillfället i akt och visar upp vilka rariteter till bilar som sover sin vintersömn i väntan på att komma ut på soldränkta vinterväga­r. Det rör sig uteslutand­e om klassiska amerikansk­a bilar, eller jänkebilar som det heter på dalsländsk­a.

I ett hörn står en Hot Rod, i ett annat en gammal limousin. Tuten berättar att han brukar använda den till att köra brudpar. En Cadillac från 60-talet som bara gått 3 000 mil(!), står i en annan del av garaget. Trots mer än 50 år på nacken är det nästan så det går att känna nybilsdoft­en fortfarand­e.

– Det var en kille i USA som fick den av sin pappa i present. Men han tyckte den var så ful så bilen fick stå i garaget. Där fick den stå tills pappan dog för några år sedan.

ALLA BILAR HAR en historia och i en annan del av garaget står en bil som varit med om kanske lite för mycket i sitt liv. Det är en Cadillac Eldorado Biarritz från 1961. Bilen byggdes i endast 1 450 exemplar. Bilen hade stått ute nercabbad i flera år i Pennsylvan­ia och vädrets makter har rostat sönder golvet och sätena av ox- och strutsskin­n har sett sina bättre dagar.

– Jag har fått ordning på motorn. Men golvet är helt förstört och det är lite som Fred Flintas bil. Det kommer ta många år innan den blir klar, säger Tuten med glimten i ögat.

Att meka med bilar, det ser han som lite av terapi.

– Eftersom jag jobbar med människor är det väldigt skönt att komma hit och problemlös­a.

NÄR ANDERS ”TUTEN” Andersson är klar med sin rundtur tar korvgrilln­ing vid utanför garaget. Några fler personer samlas runt grillen. Samtalen handlar uteslutand­e om bilar och gliringar om vilka bilmodelle­r som är bäst flyger i luften med glada skratt som följd. En bil sladdar i snön på håll, vilket får alla att titta åt det hållet.

– Det var en 740, det är bra bilar, säger Albin Andersson samtidigt som han har munnen full av korv.

Albin och hans kompisar tillhör kategorin yngre bilentusia­ster. Och trots att det är långt kvar tills de får köra vare sig bil eller A-traktor har de full koll på motorer och modeller.

JOHAN HARLING KARLSSON, i samma kategori som Albin, har redan skaffat en A-traktor att meka med. Trots att det dröjer två år tills han får ta sitt traktorkor­t.

– Jag har en 740-traktor. Det är amerikanar­e och Volvo som gäller, säger han.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? TERAPI. Anders ”Tuten” Andersson berättar att han varvar ner när han mekar i garaget.
Bild: CHRISTIAN FLODIN TERAPI. Anders ”Tuten” Andersson berättar att han varvar ner när han mekar i garaget.
 ??  ??
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? Johan Harling Karlsson, Måns Karlsson, Elias Harling Karlsson och Albin Andersson har alla ett stort intresse för bilar. Intresset för ”jänkebilar” är stort i Mellerud och så lär det vara i framtiden också när grabbarna får ge sig ut på vägarna....
Bild: CHRISTIAN FLODIN Johan Harling Karlsson, Måns Karlsson, Elias Harling Karlsson och Albin Andersson har alla ett stort intresse för bilar. Intresset för ”jänkebilar” är stort i Mellerud och så lär det vara i framtiden också när grabbarna får ge sig ut på vägarna....
 ??  ?? FRAMTIDEN.
FRAMTIDEN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden