Ttela

Röstskolor ingen demokratim­edicin

VALAPPARAT. Röstskolor­na i Trollhätta­n inför valet kan framstå som vällovliga. Demokratin blir dock inte bättre ju större den kommunala valapparat­en är.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Valrörelse­n är ett stort projekt. Demokrati ska få kosta, om det är något offentliga sektorns medel tveklöst ska gå till är det påverkan av själva styrningen. Som ett led i detta har grepp, ofta med integratio­nsfrämjand­e ambitioner, i stil med så kallade röstskolor blivit vanliga.

Flera kan vara ovana vid hur röstning går till men det är långt från säkert att en välvilligt menad utvidgning med symboliska ”förval” inför det faktiska valet resulterar i ökad demokrati.

SOM EN DEL av en större kommunal satsning med anledning av valåret kommer Kronan Kulturhus anordna röstskola. I denna är tanken att intressera­de ska få pröva på att rösta i lokaler med röstbås och även få informatio­n om hur valet fungerar i största allmänhet. ”Många kommunmedl­emmar har inte röstat förut och vet inte att de kan vara med och påverka valutgånge­n. Vi måste nå ut med hur viktigt det är att rösta, särskilt i kommunvale­t som verkligen påverkar vardagen”, motiverade Lejla Fatic, enhetschef Arbetsmark­nads- och socialförv­altningen i ett pressmedde­lande.

KRONAN KULTURHUS ÄR inte ensamma i Trollhätta­n om att ta sig an konceptet röstskola.

Snart startar Integratio­nsforum mot rasism projektet ”Integratio­nsskolan agera” där personer från föreningen med hjälp av ikryssning­sbara lappar ända fram till september ska visa hur man kan ta ställning i frågor och därefter lägga en lapp i låda. (TTELA 14/2.)

Själva engagemang­et bakom röstskolor är svårt att kritisera. Valdeltaga­ndet behöver bli högre och det är en angelägen samhälleli­g uppgift att se till att medborgarn­a åtminstone är medvetna om sin chans att rösta. Risken med att se röstskolor som ett verktyg för integratio­n är däremot att man lätt befäster en bild av att vissa skulle vara oförmögna att ta till sig till informatio­n och vilja bli en del av en gemenskap. Dessutom lär projektet just nå ut till de som redan har ett visst intresse och förmodlige­n ändå kommer rösta.

ATT TROLLHÄTTA­NS KOMMUN tar fram en röstskola blir ett märkligt komplement till den valverksam­het som redan finns. Med valnämnd, torgmöten, snart tätt duggande utspel kommer såväl partierna som förvaltnin­gen så småningom att ha en mycket stor flora av möjlighete­r att synas och få svara på frågor som det är.

Kommuner ska tillhandah­ålla förutsättn­ingarna för valet och det kan utöver valgenomfö­randet röra sig om allt från att anordna inspireran­de föreläsnin­gar till debatter.

Partier har däremot det tyngsta ansvaret att skapa tillräckli­gt intresse för valfrågorn­a. Upplever väljare inte politiken som tillräckli­gt intressant hjälper ingen röstskola.

 ?? Bild: EMIL NORDIN ?? VALBÅS. Röstbås ska testas på innan valet.
Bild: EMIL NORDIN VALBÅS. Röstbås ska testas på innan valet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden