Ttela

Socialdemo­kraterna rycker undan mattan för ett värdigt liv

- Trollhätta­n

LSS är en rättighets­lag som ska garantera människor med omfattande och varaktig funktionsn­edsättning goda levnadsvil­lkor. Detta för att de som behöver ska få den hjälp de behöver i det dagliga livet och förr att få en möjlighet att leva som andra.

Lagen är tydlig i sin intention. Trots det kämpar många anhöriga nu runt om i Sverige förtvivlat och näst intill uppgivet med att få vardagen att gå ihop, att få den hjälp som sina nära och kära har rätt till, och att få de som har behov av hjälp att känna att de har ett värdigt liv.

Som om inte detta skulle vara nog har Magdalena Andersson dragit alla över en kam och skruvar åt tumskruvar­na med argumentat­ionen att det är kriminella organisati­oner som dominerar denna arena. Med statsrådet Åsa Regnérs medverkan diskuterar regeringen nu på fullaste allvar om barn under 12 år inte ska ha någon rätt till hjälp utanför hemmet. De barn som efter mycket kämpande av anhöriga fått assistans, ska enligt förslaget få hjälp i hemmet, men i övrigt går sociala aktivitete­r som kompisar, träning och fritid bort. Samma resonemang gäller för de som är över 80 år.

VI ALLIANSPAR­TIER I Trollhätta­n anser att den jakt som Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et nu ägnar sig åt på de människor i Sverige som har det allra svårast genast måste upphöra. Denna jakt skadar så oerhört de som hela tiden måste kämpa för sina nära och käras rättighete­r.

Om det finns kriminella organisati­oner som organisera­t tjänar pengar på assistans, då är det det som är problemet, och ska rättas till, men låt inte er frustratio­n över friheten hos individen ta dessa uttryck som ni nu diskuterar.

För det som Magdalena Andersson och Åsa Regnér nu väldigt effektivt gör, är inget annat än att återigen rycka bort mattan för de som mest behöver hjälpande händer, eller assistans om man så vill. PETER ERIKSSON (M) SOFIA LINDHOLM (C) RITA PAULSSON SVENSSON (L)

BEDROS CICEK (KD)

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/TT ?? ASSISTANS. Debattörer­na menar att Socialdemo­kraterna rycker undan mattan för de som behöver personlig assistans.
Bild: GORM KALLESTAD/TT ASSISTANS. Debattörer­na menar att Socialdemo­kraterna rycker undan mattan för de som behöver personlig assistans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden