Ttela

Slarv med rutiner bakom höftskador

- ELISABET HVITTFELDT UDDEVALLA 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Rutinerna för att bedöma fallrisken fungerade dåligt. Därför kan så många som sju patienter ha brutit höften i en fallolycka förra året, visar Nusjukvård­ens granskning. Nu vidtas åtgärder.

– Det allvarliga är att det brister så mycket i dokumentat­ionen att vi inte vet vilka fallriskbe­dömningar som gjorts och inte i vissa fall, säger Niklas Claesson, kommunikat­ionschef i Nu-sjukvården.

Någon nollvision för fallskador i vården är inte möjlig, fortsätter han, men personalen måste följa rutinerna.

– Det är vårt viktigaste jobb att informera personalen om att riskerna under vårdtiden är så mycket större än annars, och se till att de gör det de ska utifrån rutinerna, säger Christina Olsson, chefsjuksk­öterska.

– Patienten kan till exempel ha smärtstill­ande eller lugnande medel, de kanske lider av yrsel, är förvirrade, med mera och allt sådant påverkar fallrisken.

RUTINEN ÄR ATT fallriskbe­dömningar ska göras på alla patienter och skrivas in i journalen tillsamman­s med åtgärderna.

Totalt ramlade åtta patienter, alla över 65 år, inom Nu-sjukvården 2017 och ådrog sig en höftfraktu­r. Man har granskat samliga journaler för att se om fallriskbe­dömningar är gjorda, vad det har lett till, och om det står i journalen.

Här brister det. I fem av fallen anses skadan ha varit möjlig att undvika om en fallriskbe­dömning hade gjorts och patienten hade tagits om hand därefter. De är nu Lex Maria-anmälda till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg.

TVÅ FALL ÄR inte färdiggran­skade och ett är avskrivet. I fem av fallen hade inte avdelninge­n anmält händelsen som en avvikelse.

Fall 1: Patienten har nedsatt syn och yrsel. Hen har fallit tidigare. Notering om fallrisk eller åtgärder saknas.

Fall 2: Patienten har flera kända riskfaktor­er för fall. Notering om fallrisk eller åtgärder saknas.

Fall 3: Patienten har yrsel och har tidigare fallit. Fallrisken bedöms förhöjd men notering om förebyggan­de åtgärder saknas.

Fall 4: En förvirrad patient vårdas för ett tidigare fall men bedöms inte ha förhöjd fallrisk. Notering om förebyggan­de åtgärder saknas.

Fall 5: Patienten bedöms inte ha ökad fallrisk. Trots upprepade fall under vårdtiden, oregelbund­en hjärtrytm, med mera, saknas ny bedömning.

PÅ FRÅGAN OM avdelninga­rna är olika bra på att förhindra fall, säger Niklas Claesson:

– Ålder ökar risken för fall. Avdelninga­r med många äldre kan fokusera extra på förebyggan­de åtgärder för fall, medan andra avdelninga­r kan ha mer fokus på risk för andra vårdskador.

Under 2018 kommer fortlöpand­e varje fallskada granskas.

– Det här är allvarliga vårdskador. Vi måste sätta igång och jobba med dokumentat­ionen och informera och utbilda personalen, säger Christina Olsson.

 ?? Bild: ELISABET HVITTFELDT ?? LIVSVIKTIG­T. Under 2018 kommer varje fallolycka i Nu-sjukvården att granskas så snart den hänt. Vi måste säkerställ­a att rutinerna följs, säger Niklas Claesson och Christina Olsson.
Bild: ELISABET HVITTFELDT LIVSVIKTIG­T. Under 2018 kommer varje fallolycka i Nu-sjukvården att granskas så snart den hänt. Vi måste säkerställ­a att rutinerna följs, säger Niklas Claesson och Christina Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden