Ttela

Influensa eller vanlig förkylning?

- FILIP LYRHEDEN 031-62 40 00 filip.lyrheden@gp.se HÄLSA

Snuva, hosta och ont i kroppen. Det är symtom som passar in på både influensa och vanlig förkylning. De flesta vet att influensa är den värre av de två. Men utöver det – vad är egentligen skillnaden?

Vi befinner hos mitt i årets influensas­äsong. En del tycks använda begreppet mer lättvindig­t än andra. Kollegor kan komma till jobbet en måndag och berätta att de hade influensa i helgen, när det mer troligt rör sig om en kraftigare släng av förkylning.

DET ÄR HELLER inte helt lätt att hålla isär var gränsen går. Är influensa helt enkelt bara en värre form av vanlig förkylning?

– Influensa gör ofta att man får frossa och skakar i kroppen när febern är på väg upp. Den ger en mycket högre feber än vanlig förkylning. Man får rejält ont i musklerna och blir allmänt påverkad på ett annat sätt. Influensa brukar innebära torrhosta, vilket i och för sig också kan gälla vid förkylning. Men hostan är kraftigare vid influensa, säger Tomas Bergström, professor i klinisk virologi vid Sahlgrensk­a akademin i Göteborg.

Influensa yttrar sig genom en kombinatio­n av feber, frossa, muskelvärk och hosta. Oftast upplever man åtminstone tre av symtomen samtidigt.

Snabbt insjuknand­e är också ett kännetecke­n. Från att vara helt frisk kan man bli väldigt sjuk på nolltid. Plötslig frossa är ett första symtom.

– VANLIG FÖRKYLNING börjar med att man känner lokal irritation i näsan och får snuva. Influensa är en allmäninfe­ktion där hela kroppen är involverad, säger Tomas Bergström.

Det finns läkemedel mot influensa och börjar man behandla tidigt så förkortar det sjukdomspe­rioden. Mot förkylning finns däremot inga läkemedel, trots det stora utbudet på apoteken som marknadsfö­rs som sådana.

HUR LÅNG INFLUENSAS­ÄSONGEN blir beror på när den börjar. Ofta gör årets variant premiär i december, men i år tog den fart lite senare och säsongen befinner sig vid sin topp nu i slutet av februari.

– Jag får in influensap­rover varje dag. Framförall­t en variant som heter influensa B. Det är en lite mer lokal influensa, men vi har den i hela Västra Götaland nu.

Framåt slutet av mars går det att börja andas ut. Då brukar influensap­erioden vara över.

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? TOPPEN ÄR HÄR. Årets influensas­äsong började ganska sent, men nu är toppen nådd. Samtidigt är februari en månad då många drar på sig förkylning­ar.
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT TOPPEN ÄR HÄR. Årets influensas­äsong började ganska sent, men nu är toppen nådd. Samtidigt är februari en månad då många drar på sig förkylning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden