Ttela

Patienter får kalla fötter av operatione­r

- JOHAN NILSSON/TT SVERIGE

Att patienten avbokar eller uteblir är en av de vanligaste orsakerna till att operatione­r ställs in, vanligare än att det saknas personal. Inställda operatione­r kostar sjukvården tiotals miljoner kronor varje år.

I Sverige utförs cirka 650000 operatione­r varje år, var av cirka två tredjedela­r är planerade.

Ett stort antal av dessa operatione­r blir dock aldrig av.

–Antingen bokar de (patienten) av eller så dyker de inte upp, helt enkelt. Det är väldigt vanligt, säger Gunnar Enlund, som varit verksamhet­schef för flera operations­kliniker samt är verksam i Svenskt perioperat­ivt register (Spor).

EN OPERATION SOM inte blir av kalllas för struken och enligt kvalitetsr­egistret Spor ströks drygt 10 000 operatione­r förra året i ett sent skede. Täckningsg­raden för detta register var då bara 54 procent, varför det faktiska antalet uteblivna operatione­r var nästan dubbelt så många, knappt 20 000.

– Det kan finnas många anledninga­r till att en operation inte blir av. Att det saknas personal är dock inte så vanligt, eftersom det oftast går att planera för. I mindre än en procent av fallen är det orsaken, säger Gunnar Enlund.

Förra året fick knappt 3 000 operatione­r ställas in på grund av att patienten inte dök upp. Och eftersom en operations­sal med personal kostar cirka 12 000 kronor i timmen och varje operation tar 60–90 minuter i genomsnitt, enligt Gunnar Enlund, så blir kostnaden för skattebeta­larna flera tiotals miljoner kronor.

– Många känner obehag inför att opereras och kan inte hantera rädslan, säger Enlund.

MEN DET FINNS sjukhus som arbetat aktivt med att minska antalet inställda operatione­r. Ett sådant är Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.

– Vi arbetar aktivt med Vårdguiden 1177, där patientern­a uppmanas boka en ny tid om den ursprungli­ga inte passar. Vi begär också att patienten ska ringa och bekräfta sin operations­tid. Om han eller hon inte hör av sig, så ringer vi upp i stället, säger Minna Lönnstedt, verksamhet­schef för anestesikl­iniken på Capio S:t Görans sjukhus.

– Förra året genomförde vi cirka 7 000 planerade operatione­r, men det var bara 24 patienter som inte dök upp, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden