Ttela

Öland lamslaget – isdygn väntar

- TT

Skolskjuts­ar, bussar och tåg ställs in. SMHI varnar för mer snö i Kalmar län och ett nytt isdygn slår till i hela landet.

Det är östra Götalandsk­usten som drabbas värst. Skolskjuts­arna ställs in i Mörbylånga kommun på Öland under tisdagen eftersom snöandet väntas hålla i sig. Även busstrafik och tåg stoppas. Kommunen har fattat beslutet efter rekommenda­tioner från Kalmar länstrafik och Trafikverk­et. Skolorna kommer att hålla öppet för dem som kan ta sig dit på egen hand.

FLERA DECIMETER NYSNÖ har fallit i Kalmar län under måndagen, vilket resulterat i flera trafikolyc­kor och inställda tåg på vissa sträckor.

Under tisdagen kommer snöbyar att fortsätta mata på och prognosen ser liknande ut under veckan vilket kan vara ett problem.

– Som det ser ut nu är det ganska kraftiga snöbyar som passerar längs östra Götalandsk­usten, men även med stråk i Stockholm, Uppland, Sörmlandsk­usten och Roslagskus­ten, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Sträckorna som ställs in i Kalmar och Kronobergs län är Stångådals­banan mellan Kalmar och Linköping, Tjustbanan mellan Linköping och Västervik samt tåg mellan Berga och Oskarshamn.

Fler sträckor kan ställas in med kort varsel beroende på väderläget, enligt Trafikverk­et.

SAMTIDIGT VÄNTAS TROLIGEN ännu ett nationellt isdygn, då maxtempera­turen är under noll i hela landet.

– Det är ordenligt kall luft som rör sig in, så det blir ännu kallare i morgon på de flesta håll, säger Marie Staerk och tillägger att blåsten kommer gör att minusgrade­rna känns ännu värre.

På måndagen drabbades flygtrafik­en av det tuffa vintervädr­et. På Arlanda ställdes ett 30-tal flyg in.

 ?? Bild: HOLGER HOLLEMANN/ARKIV ?? SKOLSKJUTS­ARNA STÄLLS IN. Snöandet väntas hålla i sig i Mörbylånga kommun på Öland under tisdagen.
Bild: HOLGER HOLLEMANN/ARKIV SKOLSKJUTS­ARNA STÄLLS IN. Snöandet väntas hålla i sig i Mörbylånga kommun på Öland under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden