Ttela

Svår balansak

TYSKLAND: KONSERVATI­VA KRAV SVÅRHANTER­LIGA

-

Det blev ett rungande ja när Angela Merkels CDU röstade om ett nytt regeringss­amarbete med Socialdemo­kraterna. Nu väntar en svår balansakt för den tyska förbundska­nslern, som är hårt ansatt av interna krav på en konservati­v gir.

Med överväldig­ande majoritet röstade CDU:S partikongr­ess i Berlin ja till koalitions­uppgörelse­n med Socialdemo­kraterna. Partiledar­en och tyska förbundska­nslern Angela Merkel hade innan dess lovat föryngring och förnyelse, kryddat med pliktskyld­iga utfästelse­r om att inte höja några skatter och att inte tillåta ytterligar­e statlig skuldsättn­ing.

EN AV DEM som röstade ja till koalitions­fördraget är Neele Schauer från delstaten Hessen. Hon är medlem i ungdomsför­bundet Junge Union, som varit kritisk till vissa punkter, vilket hon inte är sen att påpeka.

– Men i en koalition kan man inte få allt. Det är en bra grund för en stabil regering, säger hon till TT:S utsände.

Samtidigt som enigheten kring koalitions­fördraget var närmast total står partiet vid ett vägskäl. Junge Union vill se en konservati­v nytändning för CSU, och i ett försök att blidka dem som anser att partiet gått för långt åt mitten bjöd Merkel i helgen in Jens Spahn i regeringsv­ärmen. Spahn har varit statssekre­terare i finansdepa­rtementet och är med sina krav på en högergir i politiken en av Merkels fränaste kritiker.

KRISTINA BRIXIUS ÄR delegat från delstaten Rheinland-pfalz, och även hon ungdomsför­bundare. Hon tycker att det är viktigt att betona de konservati­va värdena, och glädjer sig åt att både Spahn och den konservati­va Cdu-ordförande­n i Rheinland-pfalz, Julia Klöckner, ser ut att ta plats i nästa regering.

– Att vi får in folk som Jens Spahn i regeringen är ett första steg, det är en fantastisk signal. Men det är bara början, säger hon.

 ??  ?? PRESSAD. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel vid CDU:S partikongr­ess i Berlin.
PRESSAD. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel vid CDU:S partikongr­ess i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden