Ttela

Eu-hopp om stöd från arabländer

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU hoppas på ökat arabiskt stöd för FN:S hjälp till palestinsk­a flyktingar (UNRWA) efter samtal mellan europeiska och arabiska utrikesmin­istrar i Bryssel.

Den 15:e mars ska en konferens i Rom försöka samla stöd till det krisdrabba­de UNRWA. En uppmaning om att bidra mer gavs från EU:S utrikesmin­istrar till Arabförbun­dets generalsek­reterare och utrikesmin­istrarna från sex tunga arabländer vid en gemensam lunch i Bryssel på måndagen. Och ett visst gensvar gavs. – De är ju medvetna om att det behövs en mer långsiktig finansieri­ng så att man kan planera all verksamhet. Det behövs också säkert effektivis­ering och det behövs stabilare (bidragsgiv­are) och fler som bidrar med mer, konstatera­r utrikesmin­ister Wallström.

UNRWA är i kris sedan USA fryst miljontals dollar i bistånd till organet. Wallström hoppas ändå att även den nya ledningen i Washington ska förstå hur viktigt organet är för att ordna sjukvård och utbildning till palestinsk­a flyktingar.

EU försöker ihärdigt spela någon form av roll i det låsta läget mellan israeler och palestinie­r. Måndagens lunchmöte mellan EU:S utrikesmin­istrar och de arabiska ministrarn­a följer på en frukost med Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu i december och palestinie­rnas president Mahmud Abbas i januari.

 ?? Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? NYSTART? EU:S utrikesche­f Federica Mogherini och unionens utrikesmin­istrar samlas i Bryssel för att äta lunch med kolleger från en rad arabländer, inklusive Saudiarabi­en.
Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT NYSTART? EU:S utrikesche­f Federica Mogherini och unionens utrikesmin­istrar samlas i Bryssel för att äta lunch med kolleger från en rad arabländer, inklusive Saudiarabi­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden