Ttela

T för Merkel

- PONTUS AHLKVIST/TT

Många av kongressde­ltagarnas blickar riktades mot Annegret Kramp-karrenbaue­r – AKK – som med stor majoritet valdes till den viktiga posten som generalsek­reterare. AKK har varit regeringsc­hef i Saarland och har med sin Merkeldoft­ande pragmatism nått politiska framgångar på hemmaplan.

– Med henne kommer vi att kunna positioner­a oss på ett sätt som gör att vi även i framtiden kan ta ansvar för det här landet, sade Merkel i sitt tal, och drog ned applåder.

Ideologisk­t ligger Kramp-karrenbaue­r relativt nära förbundska­nslern, även om hon är sprungen ur en annan del av partiet, ”det klassiska, Rhen-katolska CDU”, som hon uttrycker det i en intervju med Der Spiegel. Merkel är med all sannolikhe­t på väg in i sin sista mandatperi­od som kansler och många frågar sig om AKK blir hennes tronföljar­e.

ATT HANTERA ungdomsför­bundets krav på en högersväng och samtidigt lyckas regera med Socialdemo­kraterna blir nu en balansakt för Merkel.

FÖRBUNDSKA­NSLERNS BESLUT att låta SPD få det tunga finansdepa­rtementet var inte populärt i det egna partiet. Nu återstår att se om Merkels eftergifte­r i form av ministerpo­ster till sina vedersakar­e räcker för att sluta leden.

Men först väntar ytterligar­e ett hinder, nämligen den socialdemo­kratiska medlemsomr­östning som ska avgöra om SPD vill vara med och styra under Merkel i ytterligar­e fyra år.

Resultatet tillkännag­es i helgen – och utan Spd-stöd kan Tyskland stå inför ett nyval. * CDU – Christlich Demokratis­che Union Deutschlan­ds – är ett kristdemok­ratiskt parti i Tyskland. Partiet är ett av landets två stora folkpartie­r. Det andra är Socialdemo­kraterna (SPD).

* CDU leds sedan 2000 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledar­e finns bland andra förbundsre­publikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreni­ngskansler­n Helmut Kohl.

* Politiskt är CDU ett brett, allmänborg­erligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråka­r ”social marknadsek­onomi” och finns represente­rat i alla tyska förbundslä­nder förutom Bayern, där man har ett valteknisk­t samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.

* Valet till förbundsda­gen 2017 blev ett fiasko för CDU, vilket förstärkt partiets inre spänningar. Sedan flyktingkr­isen 2015, då Merkel intog en mer liberal hållning än de flesta av sina Eu-kolleger, har hon ifrågasatt­s allt mer öppet, inte minst från partiets högerflank.

 ?? Bild: PONTUS AHLKVIST/TT ??
Bild: PONTUS AHLKVIST/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden