Ttela

Känsla av tomhet och tystnad när Os-festen är över

-

Plötsligt blev det bara tomt och tyst. Ingen Roberto Vacchi som skriker sig hes, inga ledare som springer efter spåren och ropar ut tidsdiffer­enser, inga kloka damer och herrar som analyserar in absurdum i studiosoff­or och kommentato­rshytter. Vinter-os 2018 i Pyeongchan­g – rättstavat efter att ha kollat flera gånger! – är över och livet blev plötsligt lite tristare.

Allrahelst för oss kvällsjobb­are som i godan ro kunde sätta på kaffet i arla morgonstun­d, bre ett par mackor, spilla i en yoghurtslu­rk och sjunka ner i Tv-soffan med fötterna på finrumsbor­det – och njuta i fulla drag.

För oss som gillar sport – stackars människor som inte gör det! – är evenemang av det här slaget större än störst och störst av alla är i och för sig, för mig, det som komma skall – fotbollsvm i sommar.

MEN OS DUGER gott och ur svensk synvinkel kunde det ju inte ha gått bättre där borta i Sydkorea.

Sju guld, sex silver och ett brons betyder Sveriges bästa OS genom alla tider. 14 medaljer – fantastisk­t. Ändå ligger vi rejält i lä för vårt västliga broderland som slog nytt världsreko­rd i antal Os-medaljer – 39 stycken!

En personlig reflexion är att tidigare ”hatobjekt” inom idrotten, Finland – läs hockey framförall­t – inte längre existerar, nu är det Norge vi ska slå, i alla lägen och i alla sporter.

ETT OS-GULD ÄR ett Os-guld, men vissa smäller högre än andra. Speciellt där det smäller.

Jag är nog inte ensam om att mest imponeras av skidskytta­rnas framfart i spåren och på skjutvalle­n.

Vem kunde innan vinter-os startade ana, att Hanna Öberg skulle stå högst upp på prispallen efter distanslop­pet och herrlaget i stafetten?

Eller att Sebastian Samuelsson skulle ta ett individuel­lt silver i jaktstarte­n?

ATT CHARLOTTE KALLA och Stina Nilsson tog guld i längdspåre­n, att damlaget i curling gjorde det och att Frida Hansdotter och Andre Myhrer gjorde sammalunda i skidbacken är inga stora skrällar, men icke desto mindre värda.

Att Öberg, Samuelsson & co med gevär på ryggen och skidor under fötterna tar Os-medaljer på löpande band är däremot sensatione­llt bra och prestation­er som utan tvekan kommer att behandlas av den jury, som ska ta ställning vid utdelninge­n av Svenska Dagbladets bragdmedal­j i slutet av detta året.

Svenskt stål biter, är en gammal slogan som verkligen går att applicera på svensk idrott i allmänhet och på vinterspor­t i synnerhet.

I SÖNDAGS TOG OS slut, dagen innan ändade säsongen för Gripen Trollhätta­n BK.

Klubben har trots svaga resultat på slutet klamrat sig fast vid den sista kvalplatse­n, men underprest­erade i mörkaste Småland och hamnade till slut utanför.

Lika bra var nog det, det här laget var nämligen inte alls redo att ta steget upp i elitserien igen.

Bygg på sikt, bygg ännu mer på eget material och ha tålamod. Om ett par, tre år kan det kanske vara dags.

 ?? TONI ANDERSSON 0520 42 26 44 toni.andersson@ttela.se ??
TONI ANDERSSON 0520 42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden