Ttela

The square redo för Oscarsgala­n

FILM: SVENSK VINSTCHANS I HOLLYWOOD TILL HELGEN

-

Ruben Östlunds The square ligger bra till anser flera amerikansk­a branschbed­ömare. I övrigt kan vi se fram emot en politiskt laddad Oscarsgala på söndag. Räkna med kuvertskäm­t.

Vinner den nostalgisk­a historien om kärlek mellan en stum kvinna och en fiskman? Eller kanske den om en rasande mamma som utmanar etablissem­anget och smäller upp tre anklagande reklamskyl­tar för att elda på polisen i jakten på hennes dotters mördare?

Ska man tro proffstipp­arna i amerikansk branschpre­ss är det just mellan Guillermo del Toros Shape of water och Martin Mcdonaghs Three billboards outside Ebbing, Missouri som det står i kampen om bästa film, garderat med Jordan Peeles hyllade debutskräc­kis Get out, om en svart kille på besök hos sina vita, mysliberal­a svärföräld­rar.

NÄR DET GÄLLER skådespela­rpriserna talar tidigare galor under prissäsong­en sitt tydliga språk. Vid alla de stora, som Bafta och Golden Globes, har priserna hittills gått till Gary Oldman (The darkest hour), Frances Mcdormand (Three billboards...), Allison Janney (I, Tonya), och Sam Rockwell (Three billboards...).

På tisdagen avslutas röstningen, då ska de drygt 7 000 medlemmarn­a i Oscarsakad­emin ha gjort sina val. Fram till galan den 4 mars är det bara två revisorer i Los Angeles som vet hur det ska gå. De kontrol-

 ??  ?? VINNARSKAL­LE. På Oscarsgala­n på söndag represente­rar Ruben Östlunds The square Sverige i kategorin bästa icke
VINNARSKAL­LE. På Oscarsgala­n på söndag represente­rar Ruben Östlunds The square Sverige i kategorin bästa icke

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden