Ttela

Låt dig inte luras vid kattköpet

- GABRIELLA MOHOFF 031-62 42 75 gabriella.mohoff@gp.se

Våren är på väg och det betyder också att många börjar fundera på att skaffa katt. Men det finns en hel del att tänka på, särskilt om du är ute efter en raskatt.

GUIDE:

En liten kattunge som blickar upp ur korgen kan vara svår att motstå. Men det gäller att tänka efter före. En katt kan bli över 15 år och det betyder att det är ett långvarigt ansvar man tar på sig när man väl tar hem den. Förutom att det innebär att man tar på sig den dagliga omsorgen kan det också innebära kostnader som plötsligt dyker upp, om katten blir skadad eller sjuk.

NÄR DET GÄLLER ras är det absolut vanligaste att man har en så kallad bondkatt eller huskatt, alltså en katt utan registrera­d stamtavla. Den kan i princip vara en blandning av vilka raser som helst och den kan också ha helt renrasiga föräldrar, men utan registreri­ng klassas den ändå som huskatt.

Det hjälper inte att uppfödaren visar upp stamtavla på föräldrarn­a. Är inte hela kullen registrera­d räknas kattungen som en huskatt.

– Tyvärr blir vi ofta kontaktade av människor som tror att de har köpt en raskatt, men så visar det sig att de inte är stambokför­da. Då klassas de tyvärr inte som renrasiga och vi kan inte göra något åt det i efterhand, säger Cecilia Wennergren, stambokför­are hos Sveriges raskattklu­bbars riksförbun­d (Sverak).

SVERAK, SOM ÄR Sveriges största kattorgani­sation, har en öppen stambok, där vem som helst kan söka. Finns katten med där är den garanterat rasren.

– När man köper en kattunge så stamboksfö­rs den ju inte direkt vid födseln, men när det börjar närma sig leveransda­tum skall den finnas där, annars bör man bli misstänksa­m, säger Cecilia Wennergren.

Hon tipsar om att man kan fråga uppfödaren vilken kattklubb den tillhör och därefter kontakta klubben för att höra sig för om uppfödaren.

– Sedan ska det kännas bra också. Om det inte känns helt bra med just den uppfödaren ska man lita på sin

magkänsla och leta vidare. Ta inte första bästa, råder Cecilia Wennergren.

Vill man ha en raskatt är den dyrare i inköp, priserna för en kattunge kan variera mellan ungefär 8 000 och upp till 20 000 beroende på om du vill ha den till avel eller inte. Då får du en katt som uppfyller vissa förutbestä­mda krav, som varierar lite beroende på vilken ras det är. Olika raser har olika egenskaper och en bra idé är att kontakta olika rasklubbar för att få veta mer.

NÄR DET GÄLLER de så kallade huskattern­a, eller blandraser, finns inget kontrollor­gan, men många av de krav Sverak ställer på sina säljare kan vara bra att tänka på även om man köper katt på annat håll.

Se till att kattungen är minst tolv veckor innan du tar hem den. Tidigare än så är det nämligen inte tillåtet enligt lag att ta en katt från uppfödaren, om det inte föreligger särskilda skäl.

Se till att katten är vaccinerad som den ska. Hos Sverak ska katten vara fullvaccin­erad mot kattpest, kattsnuva och kattherpes. Intyg ska lämnas till köparen. Katten ska vara id-märkt och veterinärb­esiktigad. Intyget på besiktigni­ngen får inte vara mer än sju dagar gammalt.

– Köper du en raskatt ska även ett ägarändrin­gsintyg skickas in till oss och är det en kattunge ska delen om id-registreri­ng vara ifyllt. Både köparen och säljaren ska skriva på papperet, säger Cecilia Wennergren.

NÄR DET GÄLLER veterinärb­esiktninge­n är det, enligt Sverak, ganska ovanligt med anmärkning­ar, men det förekommer. Då är det bra att ta sig en funderare på vad det är för typ av anmärkning och gärna gå igenom med uppfödaren vad det innebär och om det är något som gör att du kanske inte kan göra det du hade tänkt med katten.

– Om det är en fysisk defekt kan det kanske innebära att du inte kan ställa ut katten med bra resultat. Vissa saker kan göra att man inte kan använda katten till avel. Är det en sådan sak som att katten är snuvig skulle jag personlige­n inte ta hem den förrän den är frisk, säger Cecilia Wennergren.

 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ?? UNGDOM. Iris är en tiomånader­s hona av rasen Sibirisk katt. Tanken är att hon ska användas till avel när hon blir äldre, berättar ägarna Daniela Sonehag och Victor Hauska.
Bild: ELISABETH ALVENBY UNGDOM. Iris är en tiomånader­s hona av rasen Sibirisk katt. Tanken är att hon ska användas till avel när hon blir äldre, berättar ägarna Daniela Sonehag och Victor Hauska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden