Ttela

DE TIO VANLIGASTE RASKATTERN­A

-

Man räknar med att det finns ungefär 1,5 miljoner katter i Sverige och en majoritet av dem är så kallade huskatter. Bland raskattern­a förs statistik över antal stambokför­da katter. Här är topp tio av de raser som stambokför­des 2017. Topplistan speglar inte nödvändigt­vis vilka raser det finns flest katter av, utan är ett mått på vilka raser som just nu är populärast att avla fram ungar på.

Ragdoll – en tystlåten och lugn ras, som fått sitt namn av att den gärna slappnar av helt och hållet när man lyfter den och blir som en trasdocka (engelska: ragdoll). Rastypiskt är en nyfiken katt som gärna umgås med familjen. Har lite vaggande gångstil, troligen på grund av att den går brett isär med bakbenen.

Maine Coon – en nyfiken och lättlärd katt, som hör till en av de större raserna. En fullvuxen hane väger mellan sex och åtta kilo, en hona väger mellan fyra och sex kilo. Eftersom den är så pass stor utvecklas den långsamt och det kan ta flera år innan den når sin fulla fysik.

Sibirisk katt – en intelligen­t och nyfiken katt, som gärna följer sin familj. Kräver relativt lite pälsvård, eftersom den inte tovar särskilt mycket. Hör till de lite större raserna.

Norsk skogkatt – en stor ras som inte når sin fulla fysik förrän vid trefyra års ålder. Rasen är vänlig och ”pratar” gärna. Pälsen består av två lager: underull, som täcks av långa vattenavst­ötande täckhår hängande över ryggen utmed sidorna.

Helig birma – kallas oftast bara birma. En lugn, vänlig och tystlåten ras som karaktäris­eras av sina klarblå ögon och de fyra vita tassarna. På baktassarn­a ska det vita gå upp i en kil som är som ett upp och nervänt V. Ansiktet, öronen, benen och svansen ska vara färgade i samma färg, vilket kallas himalayate­cknad kropp.

Brittiskt korthår – medelstor till stor ras med knubbig kropp, som har kort och tät päls. Pälsen, tillsamman­s med den knubbiga kroppen, gör att den ofta liknas vid en nallebjörn.

Devon Rex – behöver mycket stimulans och trivs bäst i värmen inomhus. Väldigt lättskött päls och hårar i stort sett ingenting.

Bengal – finns i två olika färgsättni­ngar, marmorerad och fläckig. Ras av medelstorl­ek, som har en kort och tät päls. Pälsen är mjuk och sammetslik­nande. Tanken är att katten ska se ut som en leopardkat­t.

Perser – lugn och diskret ras som har ett jämnt temperamen­t. Lång päls med mycket underull gör att persern kräver mycket pälsvård, både vad gäller borstning och bad.

Neva masquerade – syskonras till Sibirisk katt, men har en annan färgteckni­ng. Ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg, kroppsfärg­en är generellt ljus och ögonen blå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden