Ttela

Herlitz och Dahlborg – två seniorer som har en podd ihop

- LENA EKSTRAND livsstil@gp.se

Det går visst att lära gamla hundar nya saker. Ett bevis är podden ”Vid mogen ålder”. – Hjärnan måste, precis som kroppen, hållas igång när man blir äldre, säger Gillis Herlitz, 73 år.

Etnologen, antropolog­en, författare­n och föreläsare­n Gillis Herlitz tycker genuint illa om talesättet ”det går inte att lära gamla hundar sitta”.

– Enligt min erfarenhet hänger den förmågan inte ihop med antalet levda år. Jag tycker inte att man ska gömma sig bakom sin ålder, säger han.

Därför nappade han direkt när hans gamle vän Hans Dalborg, 76 år, som bland mycket annat varit före detta koncernche­f i Skandia och Nordbanken, föreslog att de skulle göra en podd ihop. Hittills har det blivit runt tjugo avsnitt om allt från humor och trädgård till tinnitus, miljötänk och julgranspl­undring. Allt varvat med passande musik.

Det händer att Gillis Herlitz får frågan när programmet går, och om det sänds i repris. Numera kan han svara att en podd går när helst du själv vill lyssna på den.

– Hänger man inte med på den nya tekniken är det kört om fem år. Och då förnekar man sig själv helt fantastisk­a möjlighete­r, säger han.

Nyckeln heter nyfikenhet, menar Gillis Herlitz. Själv beskriver han sig som född nyfiken. Hans ambition är att också dö nyfiken.

– Med vår podd vill vi uppmana vår generation att inte stagnera, att inte bara sitta och titta ut genom fönstret och komma ihåg hur det var. Då blir livet förfärligt tråkigt, säger Gillis Herlitz.

Hans devis är att fortsätta vara i rörelse – det finns alltid någonting att göra.

– Man behöver inte åka till Maldiverna för att få nya intryck, det kan räcka med en tur till Säffle eller vilken ort som helst.

Man tar helt enkelt reda på en massa fakta om platsens historia och löser en tur- och returbilje­tt. Det behöver inte bli dyrt. Väl på plats kan man besöka en historisk byggnad, se minnen av en brand, gå till ett museum.

– Av varje möte lär man sig något nytt. Precis som lederna behöver mjukas upp på morgonen tror jag att vi måste hålla hjärnan igång, säger Gillis Herlitz.

”Hänger man inte med på den nya tekniken är det kört om fem år”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden