Ttela

ÖN SOM BLIVIT PÅ MODET IGEN

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Den älskade första filmen av flera – Sällskapsr­esan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten spelades in på den största av Kanarieöar­na – Gran Canaria. Ön som nu blivit på modet.

Kanarieöar­na är ett kärt resmål för många svenskar och den välkända filmen från 1980 spelades in på Gran Canarias San Agustin och Playa del Inglés. Las Palmas är Kanarieöar­nas största stad och delar rollen som huvudstad med Santa Cruz på Teneriffa. Staden Las Palmas är på väg att bli lika populärt som Mallorcas Palma.

VÄLJER MAN LAS PALMAS känns det genuint spanskt, här står det inte på svenska på restaurang­ernas menyer (visst finns det undantag), kyparna pratar spanska och engelska, ingen grisfest eller svenskt kaffe erbjuds. Här bjuds i stället på storstadsl­iv med shopping och mysiga gamla stan, men också på badliv utmed stadsstran­den Las Canteras för den som önskar det. Den fina sandstrand­en är tre kilometer lång för rekreation med härliga atlantbad eller vattenspor­ter som surfing. Utmed den breda strandprom­enaden finns otaliga restaurang­er och caféer – flertal med surfarhäng där brädorna ligger och väntar utanför.

Något som vore synd att missa är de äldre kvarteren i Vegueta, med anor från 1400-talet där det är mysigt att strosa runt. Den stora sevärdhete­n är katedralen med höga tvillingto­rn, Santa Ana. Kyrkan började byggas på 1400-talet och har byggts på med åren i en blandad stil. Väljer man att gå upp i klocktorne­n är det en härlig utsikt över staden.

RESTAURANG­ER MED MAT från världens alla hörn är lätt att hitta, men också många med genuint spansk god och traditione­ll mat. Riktigt trevligt är tapaskväll­ar i gamla stan, enkelt och lockar ett högljutt folkliv till restaurang­erna som njuter av goda tapas, ett glas sangria eller vin för en tia.

Efter en vecka i Las Palmas i början av februari med blandat väder med både sol och topptemper­atur på 26 grader, men också kraftfulla regn är det starkaste minnet just folklivet.

RUNT DEN FINA Santa Catalinapa­rken var det vid tillfället stor karneval med olika tävlingar och framträdan­de för ung som gammal. Även många i den stora publiken valde karnevals utstyrsels om exempelvis” Stålmannen” med match andehund i stålmannen trikå.

After work på en fredag var trevligt i saluhallen Mercado de Puerto där det mumsas tapas och pinxos med ett glas vin eller cava till ett humant pris.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? UPP OCH NER. För många är surfingliv­et en livsstil runt stränderna i Las Palmas.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN UPP OCH NER. För många är surfingliv­et en livsstil runt stränderna i Las Palmas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden