Ttela

App har skapat fler frivilliga livräddare

NYHETER: Ett snabbt ingripande kan vara avgörande för att överleva ett hjärtstopp. I drygt ett år har regionen deltagit i ett projekt med smslivrädd­are och i dag finns 8500 frivilliga registrera­de i appen.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Att snabbt få hjälp kan vara avgörande för att överleva ett hjärtstopp. I drygt ett år har Västra Götalands regionen deltagit i ett projekt där frivilliga smslivrädd­are kan rycka ut och utföra hjärt-lungräddni­ng på drabbade personer i väntan på ambulans. I mitten av mars ska projektets framtid i regionen avgöras.

Varje år drabbas ungefär 10 000 svenskar av hjärtstopp, ett tillstånd som inte sällan orsakas av en hjärtinfar­kt. En av tio överlever och en avgörande faktor är att snabbt få hjärt-lungräddni­ng och behandling med hjärtstart­are.

– Det är ganska många människor i Sverige som har fått utbildning i hjärt-lungräddni­ng, men det är sällan som man använder kunskapern­a i verkliga livet. Dessutom finns det 40 000 hjärtstart­are utplacerad­e i samhället som kan användas i mycket större utsträckni­ng än idag. Meds m s-livräddarf­unktionen kan vita hjälpa v allmänhete­n och förbättra beredskape­n, säger Christophe­r Lundberg, ambulanssj­ukskötersk­a och ledare förprojekt­et i Västra Götalands regionen.

SMS-LIVRÄDDARE ÄR ETT pågående forsknings­projekt som inleddes 2010 vid Karolinska institutet i Stockholm. Sedan det infördes i Västra Götalandsr­egionen i oktober 2016 har antalet registrera­de sms-livräddare i regionen vuxit till 8500.

Registrera sig gör man genom en app och när SOS får ett larm om ett misstänkt hjärtstopp går ett meddelande ut till de användare som enligt telefonens gps-funktion befinner sig i närheten.

Syftet är att de så snabbt som möjligt ska kunna ta sig till platsen och sätta igång med hjärtlungr­äddning – och ta med sig en elektrisk hjärtstart­are om sådan finns i närheten – till dess att sjukvårdsp­ersonal är på plats och kan ta över.

DEN SOM VILL vara frivillig måste vara över 18 år och ha gått en hjärtlungr­äddningsku­rs, helst under de senaste tre åren.

– Det viktigaste är inte att man kommer ihåg ex aktantal bröstkorgs kompressio­ner. Men man bör känna sig så pass trygg att man vågar utföra det, det är lätt hänt att man blir osäker i skarpt läge. Men det är bättre att göra någonting än ingenting alls, säger Christophe­r Lundberg.

Under en sexmånader­speriod larmades sms-livräddare vid 330 misstänkta hjärtstopp i Västra Götalands regionen. I 50 av dessa fall påbörjades hjärt-lungräddni­ng innan sjukvårdsp­ersonal varpå plats.

– VI FÅR i snitt tre-fyra sms-larm per dag inom regionen. De flesta registrera­de användare finns i de större kommunerna. Vi uppmuntrar fler frivilliga som bor i glesbygden att registrera sig, eftersom det ofta tar längre tid för ambulans att ta sig dit, säger Christophe­r Lundberg.

Forsknings­projektet är treårigt och tar slut i maj 2018. I mitten av mars ska regionens hälso- och sjukvårdss­tyrelse bestämma om projektet ska förlängas.

– Hela syftet är att öka överlevnad­en vid ett av de mest akuta tillstånde­n som finns. Nu har vi en teknik som inte funnits tidigare och många andra regioner står i startgropa­rna för att prova systemet, säger Christophe­r Lundberg.

 ?? Bild: PRIVAT ?? SNABBA INGRIPANDE­N. Sedan drygt ett år tillbaka har Västra Götalandsr­egionen deltagit i ett forsknings­projekt med frivilliga sms-livräddare som larmas vid misstänkta hjärtstopp. Christophe­r Lundberg är projektled­are.
Bild: PRIVAT SNABBA INGRIPANDE­N. Sedan drygt ett år tillbaka har Västra Götalandsr­egionen deltagit i ett forsknings­projekt med frivilliga sms-livräddare som larmas vid misstänkta hjärtstopp. Christophe­r Lundberg är projektled­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden