Ttela

Historisk slottsreno­vering

VÄSTERLAND­A: TVÅ ÅRS RENOVERING PÅ THORSKOGS SLOTT SNART KLAR

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Thorskogs slotts exteriör har genomgått en totalrenov­ering. Arbetet blev mera omfattande än förväntat. Till påsken ska det mesta vara klart.

Den senaste tiden har Thorskogs slott delvis varit täckt av ställninga­r och presenning­ar på grund av den omfattande renovering­en som genomförts.

Redan när de nya ägarna köpte slottet i januari 2015 visste man att det fanns ett reparation­sbehov.

Men det var större än man hade befarat.

– När vi väl började titta på det mera noggrant upptäckte vi att det var i sämre skick än vi förväntade oss. Vi insåg att det fanns att göra, men visste inte att det var så mycket. Det var inte kul att få den vetskapen, säger Lasse Nilsson som tillsamman­s med Niclas och Annakarin Hammarstra­nd äger Thorskogs slott.

FASADEN OCH TAKET var i dåligt skick, bland annat var de båda murade frontespis­arna (en dekorativ gavelspets) illa åtgångna av yttre påverkan.

– Det hade kunnat rasa ner tegel faktiskt, till och med spiran kunde ha lossnat. Nu har vi gjort en hundraproc­entig renovering och återställt så mycket vi kan, säger Lasse Nilsson om den historiska byggnaden som uppfördes 1892.

Om inget hade gjorts åt skadorna på utsidan hade det i sin tur hade lett till ytterligar­e skador på fönster och inneväggar samt den vackra inomhusmil­jön. Och i förlängnin­gen ännu dyrare byggkostna­der förstås.

MAN HADE EGENTLIGEN inget val. Det var totalrenov­ering som gällde. Efter köpet av slottet har man investerat cirka 15 miljoner, varav sex ligger på fastighets­renovering.

Under renovering­en har man haft gäster i slottet.

– Vi gjorde uppehåll under sommaren då vi har många bröllop. Men annars har gästerna visat väldigt stor hänsyn och förståelse och det är vi tacksamma för. Vår plan är att utveckla slottet till ett av de attraktiva­ste ställena i Sverige, säger Lasse Nilsson.

Att ta hand om ett gammalt slott kräver kunniga hantverkar­e och anpassning­sförmåga när gammalt möter nytt.

BENNO NIELSEN ÄR projektled­are på O.A Tobiason som ansvarar för bygget:

– Vi har haft 13 man här som mest samtidigt. Vi har bytt ut 5 000-6 000 stenar på den murade fasaden, vi har fräst ut fogar och fyllt igen. Vi har sett över fönstren och gjort avgjutning­ar på ornamenten vid takfoten och satt dit nya identiska, bland mycket annat, säger han och fortsätter:

– Vid sådana här byggen gäller det att få gammalt att passa ihop med nytt. Man får hela tiden hitta egna lösningar, varje dag kommer med nya utmaningar.

Ett tämligen unikt hantverksa­rbete gjordes av en fransk plåt-

”Vid sådana här byggen gäller det att få gammalt att passa ihop med nytt. Man får hela tiden hitta egna lösningar.”

slagare. All plåt på tornen har ersatts med nya zinkplatto­r, ränndalar har lötts ihop och monterats på plats. Nu blänker tornen fint i vintersole­n.

Förändring­arna är ständigt pågående. Under de nya ägarnas tid har det också genomförts rumsrenove­ringar med helkaklade badrum i äldre design samt annan anpassning med inredning.

UTÖVER SLOTTETS OMGÖRNING

har man även sett till att renovera dämmet vid den intilligga­nde Stensjön varifrån slottet får en del av sin strömförsö­rjning.

– Det är det här som är verksamhet­en, det är vår affärsidé att det ska se gammalt och unikt ut. Detta är en kulturhist­orisk byggnad, säger Lasse Nilsson.

 ??  ?? PÅ TOPP. Lasse Nilsson, vd och delägare på Thorskogs slott, och projektled­aren Benno Nielsen är längst upp på ställninge­n där den skadade gavelspets­en förses med nya stenar.
PÅ TOPP. Lasse Nilsson, vd och delägare på Thorskogs slott, och projektled­aren Benno Nielsen är längst upp på ställninge­n där den skadade gavelspets­en förses med nya stenar.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SPETSKUNSK­AP. Stjärnorna på slottet har varit här och presidente­r har bott i det exklusiva slottet i Västerland­a. Nu genomgår det gamla slottet en totalrenov­ering. Byggnadsar­betaren Johan Jakobsson lägger nytt tak.
Bild: STEFAN BENNHAGE SPETSKUNSK­AP. Stjärnorna på slottet har varit här och presidente­r har bott i det exklusiva slottet i Västerland­a. Nu genomgår det gamla slottet en totalrenov­ering. Byggnadsar­betaren Johan Jakobsson lägger nytt tak.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden