Ttela

Så ska tiden kortas för etablering

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Vänersborg­s kommun och Arbetsförm­edlingen gör gemensamsa­k för att etablering­en för nyanlända ska snabbas på.

Från det att en nyanländ kommer till Sverige till dess att hen får ett arbete eller påbörjar en utbildning tar det i snitt sju år. Nu gör Arbetsförm­edlingen och Vänersborg­s kommun gemensam sak för att korta etablering­stiden. – Det ska ta max två år, säger Ewa Ferm Björklund på Vänersborg­s kommun.

Det fördjupade samarbetet mellan kommunen och Arbetsförm­edlingen är ett regeringsu­ppdrag vars syfte är att påskynda nyanländas etablering i det svenska samhället.

– DET SÄTT som kommunerna hittills har jobbat efter har inte gett de önskade resultat som regeringen hoppades på. Därför har de gett oss i uppdrag att intensifie­ra arbetet. Deltagande­t är obligatori­skt för Arbetsförm­edlingen men frivilligt för kommunerna men Vänersborg­s kommun ville naturligtv­is vara med, säger Ewa Ferm Björklund, utveckling­sledare i Vänersborg­s kommun.

MÅLET ÄR ATT etablering­stiden för en nyanländ ska gå från sju år till två år. Rent konkret kommer en nyanländ person, från dag ett, skrivas in i vad kommunen och arbetsförm­edlingen kallar ”Startpunkt”.

– Det handlar om totalt fem veckor i början och under den första veckan kommer de få praktisk informatio­n om Vänersborg och föreningsl­ivet, säger Ewa Ferm Björklund.

Under resterande fyra veckor kommer de nyanlända bland annat lära sig om svenska myndighete­r, arbetsmark­nadsinform­ation och hur det är att vara student i Sverige.

När dessa fem veckor är över kommer Arbetsförm­edlingen, kommunen och den nyanlända jobba fram en individuel­l handlingsp­lan där samhällsor­ientering och SFI är obligatori­skt. Här går de igenom vad individen är i behov av för att komma närmare arbetsmark­naden.

– Förhoppnin­gen är att deltagaren efter sex månader eller kanske ett år, beroende på kompetens och tidigare utbildning, kan vara aktuell för utbildning och praktik, säger Ewa Ferm Björklund.

I SAMVERKANS­AVTALET KALLAS det för ”Jobbspår”. Jobbspåren ska bidra till att de lokala företagen får efterfråga­d arbetskraf­t men också underlätta för de nyanlända att genom utbildning och praktik snabbare få ett arbete.

– Vi har glädjande nog ett jobbspår som startar redan under april/ maj inom vård om omsorg, där vi vet att personalbr­isten är stor, säger Ewa Ferm Björklund.

Sedan tre år tillbaka har kommunen och Arbetsförm­edlingen jobbat intensivt med att skapa sysselsätt­ning för ungdomar, något som har resulterat i Ung Resurs.

– Målsättnin­gen är att det vi nu startar ska bli lika bra som det, säger Ewa Ferm Björklund.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? SAMARBETE. Vänersborg­s kommun och Arbetsförm­edlingen intensifie­rar samarbetet för att snabbare hjälpa nyanlända ut på arbetsmark­naden.
Bild: NIKLAS JOHANSSON SAMARBETE. Vänersborg­s kommun och Arbetsförm­edlingen intensifie­rar samarbetet för att snabbare hjälpa nyanlända ut på arbetsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden