Ttela

Söder kan stärka Liberalern­as profil

LISTKÄNDIS . När L i Trollhätta­n spikat lista sticker Jesper Söder ut. Han kan mycket väl bli en viktig röstmagnet i hårda frågor.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Måndagens årsmöte med Liberalern­a Trollhätta­n innebar ett ordförande­skifte. Madeléne Persson-lilja tar nu över rodret och riksdagsle­damoten Said Abdu kliver av, även om han stannar i styrelsen. För Abdus del ser den mer tillbakadr­agna rollen lokalt ut att kunna innebära mer fokus på riksdagen.

Som nyutnämnd talesperso­n för arbetsmark­nadspoliti­ken lär han bli för partiet viktig i årets valrörelse och om han, liksom 2014, lyckas kryssa sig in har han förmodlige­n en god politisk karriärväg även framför sig.

JUST ASPEKTEN PERSONVAL för Liberalern­a i Trollhätta­n är i år intressant i en bemärkelse till. På fullmäktig­elistan återfinns Jesper Söder, känd för att ha stridit mot IS i Syrien, på plats 16. I ett pressmedde­lande berättar Söder: ”Jag har deltagit på plats för kampen om frihet och mot en av de brutalaste terrorgrup­perna i modern historia känd vid namnet Daesh/islamiska staten.” Det ska inte röra sig om en tillfällig­heternas specialrek­rytering inför valet, Söder ska i flera år ha varit medlem i partiet.

LISTPLACER­INGEN KAN UTIFRÅN betraktat framstå som relativt låg, med förra valresulta­tet på fyra liberala mandat finns ingen självklar plats i fullmäktig­e. Samtidigt råder ingen tvekan om att han lär sticka ut i sammanhang­et.

Genom att, med sin erfarenhet, vara lätt att förknippa med partiets försök till huvudfrågo­r kan han onekligen bli en stor tillgång i så kallat hårda politikomr­åden. Det är ingen omöjlighet att väljarna låter honom klättra uppåt på listan.

För om det är något område där Liberalern­a försökt synas under mandatperi­oden är det i frågor som integratio­n och arbete mot våldsbejak­ande extremism. Förra året lades rentav en uppsättnin­g förslag för integratio­nen fram, ett uppmärksam­mat utspel handlade om förbud mot religiösa och politiska symboler i kommunens verksamhet.

Prioriteri­ngen är smart, som relativt litet parti har inte Liberalern­a råd att alltför starkt uppehålla sig vid övergripan­de välfärdsfr­ågor där profilerin­gs utrym metredan är trångt.

Efter en medlemsutb­rytning består Liberalern­a i fullmäktig­e i praktiken enbart av själva gruppledar­en Rita Paulsson Svensson. Liberalern­a Trollhätta­ns utgångsläg­e är för tillfället alltså lite speciellt när man nu tar sig an nya tag.

EN ÖVERGRIPAN­DE POLITISK idé verkar finnas även om det återstår att se hur själva det kommunala handlingsp­rogrammet i sin helhet kommer se ut. Om partiet lyckas välja och behålla en fokusering på principiel­la värderings­frågor i samhället, applicerat på kommunala angelägenh­eter, kan de visa sig mycket politiskt relevanta. I det arbetet har Söder potential att bli en nyckelfigu­r.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KOMMUNKAND­IDAT. Jesper Söder står med på Liberalern­as lista.
Bild: STEFAN BENNHAGE KOMMUNKAND­IDAT. Jesper Söder står med på Liberalern­as lista.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden