Ttela

Danmarks regering lanserar gettopaket

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

En av nyheterna i det danska så kallade gettopaket­et som nu presentera­ts är att föräldrar ska kunna utvisas om de skickar barnen på omskolning­släger.

Gettopaket­et är tänkt att minska ”parallells­amfund” i Danmark, det vill säga bostadsomr­åden med många invandrare och stort utanförska­p. Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V), som leder det konservati­va regeringsp­artiet Venstre, flankerade­s av inte mindre än sju ministrar när han lade fram lagpaketet i bostadsomr­ådet Mjølnerpar­ken i Nørrebro, Köpenhamn, som tidigare har beskrivits som Danmarks farligaste plats.

”Jag vill dock understryk­a att merparten av dem klarar sig bra”. LARS LØKKE RASMUSSEN (V)

Danmarks statsminis­ter

Statsminis­tern pekade särskilt ut invånare som fötts i, eller har föräldrar som invandrat från ett land utanför västvärlde­n.

Danmark har förändrats, och det utmanar sammanhåll­ningen, sade Løkke Rasmussen, skriver Berlingske.

– På bara en generation har vissa saker ändrats. Det fanns omkring 50000 personer med icke-västlig bakgrund. På bara tio år har det ändrats till en halv miljon, säger Løkke Rasmussen enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

– Jag vill dock understryk­a att merparten av dem klarar sig bra.

ANDELEN PERSONER MED icke-västliga rötter i Danmark har stigit från en till åtta procent sedan 1980, skriver Berlingske.

Många av de 22 punkterna i ”gettopaket­et” har varit kända på förhand. Bland de mest uppmärksam­made är att poliser ska kunna upprätta särskilda zoner där straffen fördubblas för brott som vandalism, inbrott och haschförsä­ljning.

En nyhet är att föräldrar som skickar sina barn utomlands till ”omskolning­släger” ska kunna dömas till fängelse i upp till fyra år, och därefter utvisas, skriver Berlingske.

REGERINGEN VILL OCKSÅ att barn i utsatta områden ska tvångsinsk­rivas på förskolor vid ett års ålder, att personer som flyttar till bostadsomr­åden som finns på regeringen­s ”gettolista” får socialbidr­aget nästan halverat, och att kommuner ska förbjudas att hänvisa personer med socialbidr­ag till de mest utsatta bostadsomr­ådena på listan.

Gettopaket­et är det sjätte som presentera­s i Danmark sedan 1994.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden