Ttela

Research – a och o för förfat

NY PÅ JOBBET: MARIA GUSTAVSDOT­TER ÄR BIBLIOTEKA­RIE FÖR EN DAG

-

Det är en vanlig onsdagsmor­gon för biblioteka­rierna på Uddevalla stadsbibli­otek. Klockan har slagit tio och de har öppnat dörrarna för låntagarna. Några ur personalst­yrkan har inte kommit på plats på sina stationer än, morgonkaff­et uppe i personalru­mmet drar ut på tiden. Bland efterslänt­rarna sitter en som inte har en vanlig morgon, på bröstet står det ”ny på jobbet”.

– Jag gjorde skylten nu på morgon, säger Maria Gustavsdot­ter.

JA, DEN HÄR dagen har biblioteka­rierna fått praoförstä­rkning av Uddevallaf­örfattaren. Men något ovant ansikte här på biblioteke­t är hon inte. Maria är ofta här för att låna böcker hon behöver för sitt skrivande. Men i dag ska hon lära sig mer om hur det är att arbeta på biblioteke­t för en av huvudperso­nerna i en påbörjad roman är biblioteka­rie.

– Hon bor här i Uddevalla och hon jobbar just på det här biblioteke­t.

Maria har nyligen släppt den fjärde boken i sin romanserie om prästdöttr­arna från Orust, som utspelar sig i stormaktst­idens Sverige. Och ännu en bok i den serien är faktiskt på gång berättar Maria.

– Ja, allt är inte skrivit än. Jag har många fler idéer, men det är ett elände att inte ha tid att skriva allt, säger hon och skrattar.

MANUSET HON SITTER och skriver på nu, och som hon gör research på i dag, utspelar sig i både i dåtid och i nutid.

– Den skiljer sig från den serien, då det inte är någon utveckling­sroman i dåtid. Den handlar om två * Född: 1948. * Bor: I Uddevalla. * Yrke: Utbildad tandläkare, men blev 2001 författare på heltid. * Karriär: Debuterade 2005 med Från min syster Lovisa, efter det har hon skrivit ytterligar­e 16 historiska romaner. * Gör på fritiden: ”Jag är dålig på att ta ledig tid, men jag försöker att åka bort på semester eller umgås med barn och barnbarn. Vi spelar mycket spel tillsamman­s. Eller så läser jag eller broderar. * Aktuell med: Ylvas bok, fjärde boken i serien Prästdöttr­arna. Medverkar i Winter Word Festival i Strömstad 17/3. kvinnor, Birgitta i nutid, 2018, som bor i Uddevalla och Annika som lever på 1700-talet, mellan 1716-1718 i Lund, säger Maria och ställer ner kaffekoppe­n i diskmaskin­en.

– Det känns jättekonst­igt att skriva i presens.

PÅ VÄGEN UT ur personalru­mmet går vi förbi ett gäng biblioteka­rier som fortfarand­e har kaffe kvar i koppen och skvaller kvar att dela.

– De där historiern­a vill jag höra mer om sedan.

Utanför, i hallen, tar hon upp nyckeln till hennes tillfällig­a skåp.

– De två kvinnorna, jag skriver om, är släkt och förbindels­elänken hittar Birgitta när hon börjar släktforsk­a. Det som förbinder dem är en värja, säger Maria och plockar fram mobiltelef­onen ur väskan och visar en bild på sin svågers värja.

MARIA HAR ÄVEN varit uppe på armémuseet i Stockholm och tittat på värjor.

– Där provade jag även en uniform från Karl XII:S tid. Maria visar bildbevise­t i mobilen.

Men det har blivit hög tid att ta tag i dagens arbete. Vi går de tre trapporna ner.

– Det är nio steg i varje trappa, så 27 steg blir det.

Att räkna trappstege­n till personalru­mmet var en av de saker Maria hade på sin lista i dag.

– Sedan behöver jag se hur det ser ut i magasinet, och lära mig göra fjärrlån, och ställa upp böcker i hyllan.

Hon går fram till receptione­n och frågar efter Håkan Välikangas.

– Det är han som ska visa mig hur man gör ett fjärrlån.

Hon blir visad till hans kontor. Maria tar fram anteckning­sboken och skriver ner informatio­nen Håkan ger. Hon nickar, skriver och ställer frågor. Efter en grundlig genomgång är det dags att utforska magasinet.

– Den här vägen, säger Håkan och går före.

Hur gör man ett fjärrlån? Hur många trappsteg är det upp till personalru­mmet? Ja, Uddevallaf­örfattaren har många frågor med sig till biblioteke­t, där hennes nya romankarak­tär har sin arbetsplat­s.

VI GÅR EN trappa ner och där nere visar han det stora magasinet. Här finns gamla inventarie­r och i ett mindre rum trängs böcker på enkla bokhyllor i ljust trä. Det är här allt utrensat hamnar. Maria hittar genast en bok som fångar hennes intresse.

– Kyrkor i Skåne, den kan jag behöva titta i. Kan jag ta med den?

 ??  ?? ORDNING OCH REDA. Maria Gustavsdot­ter provar på att arbeta på biblioteke­t för en dag. Precis som hon vill ha ordning och reda när reda i hyllorna på biblioteke­t.
ORDNING OCH REDA. Maria Gustavsdot­ter provar på att arbeta på biblioteke­t för en dag. Precis som hon vill ha ordning och reda när reda i hyllorna på biblioteke­t.
 ??  ?? BOKVAGNEN. De återlämnad­e böcker ska snabbt ut i hyllorna igen för nya låntagare.
BOKVAGNEN. De återlämnad­e böcker ska snabbt ut i hyllorna igen för nya låntagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden