Ttela

Taekwondo Yoksa – klubb som sparkar uppåt

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

Med fyra medlemmar i landslaget och välmeriter­ade instruktör­er är Vänersborg Taekwondo Yoksa en förening som satsar mot eliten. Ändå tycker de sig sakna tillräckli­gt med stöd från kommunen. – Vi gör ungefär en halvtid i veckan ideellt, säger huvudträna­ren Roger Milde.

Bara ett stenkast från Arena Vänersborg, lite undanskymt och bortglömt, hörs de koreanska fraserna när man kliver innanför dörren.

Det är något spartanskt med lokalen som Vänersborg Taekwondo Yoksa hållit till i sedan december förra året.

– Tidigare har vi haft lokal både i Vargön och på Restad Gård, men vi behövde flytta till större lokaler och hamnade här, säger huvudträna­ren Lisa Olsson.

KLUBBEN HAR SEDAN nystarten 2012 bedrivit en verksamhet som idag kan stoltsera med hela fyra utövare som även tävlar i landslaget.

Trots det upplever de båda huvudträna­rna Lisa Olsson och Roger Milde att klubben inte synts tillräckli­gt mycket, något som Roger Milde menar kan bero på okunskap om vad taekwondo är.

– Vi lär ut självförsv­ar, inte att slåss, och taekwondo är precis som vilken sport som helst, vi räknar också poäng. Dessutom har man som utövare flera olika sorters skydd på sig, just för att förhindra skador, säger han och fortsätter:

– Ambitionen är att vi ska bli fler i klubben. Vi växer och växer men behöver verkligen synas mer.

IDROTTEN TAEKWONDO ÄR en koreansk kampsport som går ut på att sätta så rena sparkar mot sin motståndar­e som möjligt.

– Att träna taekwondo ger dig en allsidig träning. Det är inte så lätt som det är ut, och det krävs bra kondition för att orka, säger Lisa Olsson.

DE BÅDA HUVUDTRÄNA­RNA är två av de fyra utövare i föreningen som tävlar på landslagsn­ivå.

Under deras ledning har både Julia Skoog och Robin Andersson slagit sig in i de yngre landslagsk­lasserna, och i november åker de till Taipei för VM.

– Vi har kämpat för det här. Det handlar om att ha en god gemenskap i grupperna, då får du kvalitet, * Taekwondo (TKD) betyder ”foten och handens väg” och är en kampsport, av koreanskt ursprung, för stående strid, som lägger större vikt på sparkar än de flesta andra liknande kampsporte­r.

* För att ta poäng måste man sätta så rena sparkar man kan mot väst eller huvud. En ren och klar spark mot väst ger en (1) poäng, roterande teknik ger två (2) poäng, spark som träffar huvudet ger tre (3) poäng.

* Om motståndar­en tvingas ta en stående eller liggande räkning till 8 får man en bonuspoäng. Källa: Wikipedia. säger Lisa Olsson och fortsätter:

– Men trots våra framgångar får vi inte tillräckli­gt med stöd från kommunen. Det är en populär sport men vi får inte tillräckli­gt med utrymme, säger hon och får medhåll från Roger Milde.

– Det satsas mycket på bandy och andra sporter här i Vänersborg. Vi lägger nästan en halvtid i veckan helt ideellt här, men vi gör det för att vi brinner för det, säger han.

 ?? Bild: GABRIEL ANDERSSON ?? ELDSJÄLAR. Roger Milde (till höger) och Lisa Olsson är huvudträna­re, och lägger ungefär en halvtid i veckan på klubben.
Bild: GABRIEL ANDERSSON ELDSJÄLAR. Roger Milde (till höger) och Lisa Olsson är huvudträna­re, och lägger ungefär en halvtid i veckan på klubben.
 ?? Bild: GABRIEL ANDERSSON ?? LANDSLAGSU­TÖVARE. Julia Skoog, Robin Andersson, Lisa Olsson och Roger Milde tillhör både Taekwondo Yoksa från Vänersborg och det svenska landslaget.
Bild: GABRIEL ANDERSSON LANDSLAGSU­TÖVARE. Julia Skoog, Robin Andersson, Lisa Olsson och Roger Milde tillhör både Taekwondo Yoksa från Vänersborg och det svenska landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden