Ttela

VILL RIVA STATIONSHU­SET I ÖXNERED

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Nu är Trafikverk­et återigen inne på att riva Öxnereds gamla stationshu­s. – Att riva är sista utvägen. Men vi ska avveckla den här typen av byggnader, säger fastighets­chef Mattias Qwinth.

Framtiden för det gamla stationshu­set i Öxnered har varit en stridsfråg­a under många år. Trafikverk­et som äger byggnad använder den inte längre. Öxneredsbo­rna, med den ideella föreningen Öxnereds station i spetsen, vill bevara det gamla tegelhuset.

– Vi vill riva och det är utifrån ett säkerhetsp­erspektiv. Avståndet mellan kontaktled­ningarna och byggnaden är för kort, säger Mattias Qwinth.

Frågan om säkerhetsa­vståndet har varit uppe tidigare. Enligt de som vill bevara huset skulle det lätt gå att ordna det problemet. Man föreslår helt enkelt att man ska korta husets takfot några decimeter.

– Hyresgäste­n föreslog att man kunde såga av takfoten. Men det fungerar inte enligt vår underhålls­avdelning, säger Mattias Qwinth.

Anders Andén hyr lokalerna och har kontor till sin arkitektfi­rma där.

– Hyresgäste­n är uppsagd och han är informerad. Redan i mars förra året fick han muntlig informatio­n och i oktober skriftlig, säger Mattias Qwinth.

DE SOM VILL bevara stationen har hela tiden varit inne på att byggnaden ska säljas.

Men det är inte aktuellt. Stationen har väl varit till salu tidigare?

– Det kan jag inte svara på, men jag vet att det har varit många turer. Jag känner inte till alla turer, säger Mattias Qwinth.

Faktum är att Vänersborg­s kommun har tillfrågat­s och tackat nej. Dessutom har huset varit ute på försäljnin­g men Trafikverk­et har inte hittat någon köpare. I augusti 2015 rapportera­de TTELA att det kom in två anbud men att båda förkastade­s. Det ena var för lågt och det andra kom inte in i tid.

Den ideella föreningen menar att stationshu­set betyder mycket för Öxneredsbo­rna och att det har ett kulturhist­oriskt värde. Men Mattias Qwinth säger: – Detta är inget statligt byggnadsmi­nne.

SAMTIDIGT HAR HAN förståelse för att Öxneredsbo­rna vill behålla den gamla byggnaden.

– Det är känsligt att riva ett stationshu­s i en liten ort, det är en del av orten. Att riva är sista utvägen. Men vi ska avveckla den här typen av byggnader. Trafikverk­et ska inte äga hus vi inte behöver.

Föreningen har tagit kontakt med Vänersborg­s kommun med önskemål om att de ska ta upp frågan med Trafikverk­et. Man har också bett Västarvet göra en kulturhist­orisk värdering av fastighete­n.

Samtidigt börjar Trafikverk­et förberedel­serna för att kunna ta bort den.

– Vi går nu in med en ansökan om rivningslo­v till Vänersborg­s kommun.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? SNART BORTA? Om Trafikverk­et får som det vill rivs det gamla stationshu­set i Öxnered inom en inte allt för avlägsen framtid.
Bild: NIKLAS JOHANSSON SNART BORTA? Om Trafikverk­et får som det vill rivs det gamla stationshu­set i Öxnered inom en inte allt för avlägsen framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden