Ttela

LÖFVENS MÖTE MED TRUMP

KOREAHALVÖ­N: EXPERT: ”MAN SKA INTE VARA FÖR HOPPFULL”

- SOFIA ERIKSSON/TT EMMA GYLLESTAD/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Nordkorea säger sig vara villigt att överge kärnvapen – om landets säkerhet kan garanteras. Analytiker­n Niklas Swanström säger att sanktioner­na mot landet kan ligga bakom.

Under mötet mellan Nord- och Sydkorea i Pyongyang nyligen sade de nordkorean­ska företrädar­na att det inte finns någon anledning för dem att behålla kärnvapenp­rogrammet – så länge det inte finns något militärt hot mot landet. Det säger chefen för den sydkoreans­ka delegation­en, Chung Eui-yong, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

– Nord klargjorde att man är villig att se en kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n och förklarade att det inte finns någon anledning att ha ett kärnvapenp­rogram om de militära hoten försvinner och säkerheten för regimen garanteras, säger Chung Eui-yong.

Länderna planerar också ett toppmöte vid gränsen i slutet av april. Toppmötet, som är tänkt att äga rum i staden Panmunjom, blir det första i sitt slag på över ett decennium. Kriget mellan Nord- och Sydkorea utkämpades 1950–1953, men pågår tekniskt sett fortfarand­e. Om toppmötet blir av är det tredje gången som ledarna för länderna möts – tidigare har det skett år 2000 respektive 2007, enligt AFP.

SYD- OCH NORDKOREA har även kommit överens om att öppna en direktkana­l för kommunikat­ion mellan sina ledare, en så kallad hotline, enligt Chung Eui-yong. Det första samtalet ska ske före gränsmötet. Nordkorea ska också ha sagt sig vara öppet för att samtala med USA om kärnvapen och en normaliser­ing av relationer­na.

USA:S president Donald Trump kommentera­de inlednings­vis beskedet avvaktande i en enda mening på Twitter: ”Vi får se vad som händer!”. Men några timmar senare skickade han ut ett mer entusiasti­skt twittermed­delande: ”Möjliga framsteg i samtal med Nordkorea. För första gången på många år görs seriösa insatser av alla inblandade. Världen följer detta och väntar. Det kan vara falska förhoppnin­gar men USA är redo att gasa i båda riktningar­na”, skriver Trump.

Nordkoreas öppning i kärnvapenf­rågan är svårtydd, men kan

vara ett tecken på att regimen känner sig pressad av de ekonomiska sanktioner­na mot landet, enligt Niklas Swanström som är analytiker vid tankesmedj­an Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik.

Öppningen kan dessutom ha eldats på av regimens ovilja att situatione­n ska leda till en militär konflikt med USA och Sydkorea – eller handla om ren propaganda.

–Det finns två tolkningar, det ena är att man inser att man inte kan fortsätta den linje man dragit och är villig att kompromiss­a, den andra är att det är ett spel för galleriern­a, säger Swanström till TT.

NIKLAS SWANSTRÖM säger att beskedet om det stundande mötet är glädjande, men att det finns fog för att se realistisk­t på utsikterna.

– Dialogerna kommer till och från att bryta ihop, och väldigt komplicera­de frågor kan skapa problem mellan aktörerna. Men att man initierar processen och rör sig framåt är positivt, och jag tror att vi kommer att se möten mellan nordkorean­er och amerikaner, och möten i Europa och i omvärlden där nordkorean­erna deltar i olika dialoger, säger han.

NU ÄR DET upp till bevis, enligt Jerker Hellström som är säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut.

– Det är lätt att komma till sådana här överenskom­melser, men att genomföra dem är en helt annan fråga. Vi har sett trevare tidigare som senare lett till en utveckling som är den motsatta.

Hellström tror att de fortsatta samtalen främst kommer att handla om att bygga upp förtroende mellan Syd- och Nordkorea.

– Man ska inte vara alltför hoppfull att det här faktiskt leder till något, även om det är ett positivt steg, säger han.

 ??  ?? VÄNSKAPLIG­T. Nordkoreas ledare Kim Jong-un skakar hand med Chung Eui-yong, den sydkoreans­ke presidente­n
VÄNSKAPLIG­T. Nordkoreas ledare Kim Jong-un skakar hand med Chung Eui-yong, den sydkoreans­ke presidente­n
 ?? Bild: AP ?? Moon Jae-ins rådgivare i säkerhetsf­rågor och ledare av den delegation som besökte Pyongyang.
Bild: AP Moon Jae-ins rådgivare i säkerhetsf­rågor och ledare av den delegation som besökte Pyongyang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden