Ttela

Sjuka vårdas i korridorer – i flera dagar

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se REGIONEN

NYHETER: Läget är ansträngt inom hela Nu-sjukvården. Det drabbar bland annat patienter som vårdas på avdelninga­r på Näl. Marita Blomgrens mamma har fått ligga i en korridor i fyra dagar.

”Det är en nödvändig lösning men vi vill inte ha det så” HENRIK OLSSON Chefläkare, Nu-sjukvården

Trycket på Näl-akuten och avdelninga­rna har varit hårt under flera veckor. Nu tvingas patienter vårdas i korridorer under flera dagar. – Det är ett ansträngt läge inom hela Nu-sjukvården, säger chefläkare­n Henrik Olsson.

Anledninge­n till det hårda trycket inom Nu-sjukvården kan vara flera enligt Henrik Olsson.

– Vi har bland annat ett väderläge med halka som gör att folk skadar sig och tvingas uppsöka sjukvård och vi har en influensa som är värre än på många år.

Att folk blir sjuka i influensa och eventuellt behöver sjukvård och att någon halkar och bryter till exempel benet ger också vårdbesök. Det kan också vara så att redan sjuka personer blir ännu mer sjuka till exempel efter ett benbrott eller influensan, och då går vårdplatse­rna åt snabbt.

MARITA BLOMGRENS MAMMA är 80 år och har vårdats i en korridor på en avdelning på Näl i fyra dagar nu.

– Direkt när mamma lades in fick hon ett rum, men sedan fick hon köras ut i korridoren till förmån för en mer sjuk patient skulle jag tro, vilket är förståelig­t. Min mamma har vårdats på den här avdelninge­n tidigare och vi har aldrig tidigare varit med om att hon fått ligga i korridoren, säger hon.

Enligt Marita Blomgren har hennes mamma ingen tillgång till larmknapp, men har fått ett litet bord ut i korridoren där hon kan ha ett glas vatten.

Chefläkare Henrik Olsson är medveten om att patienter tvingas vårdas i korridorer­na. Enligt honom själv har läget varit ansträngt i några veckor. Hur är det med patientsäk­erheten i dessa lägen?

– När vi har så hårt tryck på oss blir det så att vi får vårda patientern­a i korridorer, det är en nödvändig lösning men vi vill inte ha det så. Avdelninga­rna gör bedömninga­r om hur deras avdelning kan fungera på bästa sätt utifrån förutsättn­ingarna.

– Vissa avdelninga­r bemannar upp sig, men det finns också en sedan tidigare känd sköterskeb­rist. Berörda avdelninga­r kan placera larmknappa­r ute vid patientern­a i korridorer­na till exempel. Jag har dagligen, minst en gång om dagen, möten med representa­nter från hela Nu-sjukvården om vad vi kan göra för att förbättra situatione­n för våra patienter och anställda. Förhoppnin­gsvis minskar belastning­en i takt med att influensan avtar.

Samtidigt vill han lyfta de som jobbar inom Nu-sjukvården under den ansträngda perioden.

– Jag vill ge en eloge till personalen som kämpar på trots förutsättn­ingarna, säger Henrik Olsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden