Ttela

Trollhätta­n ser över elitstödet

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Efter den massiva kritiken backar majoritete­n. ”Kriteriern­a för elitstödet ska ändras”, säger Paul Åkerlund (S).

Riktlinjer­na för det omdiskuter­ade elitstödet ska göras om. – Det finns anledning att idka självkriti­k, sa Paul Åkerlund (S) när elitstödet var uppe till debatt.

I februari tog kommunala moderbolag­et Trollhätta­ns stadshus (TSAB) beslut om fördelning­en av årets elitstöd. Trollhätta­n har ett fåtal klubbar på elitnivå (se faktaruta), men drygt hälften av pengarna gick till två fotbollskl­ubbar i lägre divisioner – FCT herr och Skoftebyn dam. Det ger kriteriern­a utrymme för, förutom elitklubba­r kan även klubbar som ”ger ett mervärde till en stor del av befolkning­en” få del av elitstödet.

Besluten har ändå diskuterat­s flitigt i social medier och på TTELA:S debattsido­r. Debatten har handlat om två saker: Att FCT får elitstöd medan Skoftebyn herr fick avslag, trots att båda lagen ligger i division 2. Att Skoftebyn dam bara får en femtedel av vad FCT får trots att damlaget ligger i en högre division.

DET VAR DEN senare aspekten som Sofia Lindholm (C) sköt in sig på i sin interpella­tion om elitstödet. ”Anser kommunstyr­elsens ordförande att division 2 när det gäller herrar är mer nära elit än division 1 när det gäller damer?”, undrade hon bland annat.

– Nej, absolut inte. Att FCT får fortsatt elitstöd beror på att klubben har brett stöd som Trollhätta­ns satsning mot elit på herrsidan. Vi kan inte ändra förutsättn­ingarna från en dag till en annan. Då slår vi undan benen på etablerade föreningar, det är inget vi i majoritete­n står för, sa Paul Åkerlund (S).

Samtidigt erkände han att en viktig aspekt inte fanns med när besluten togs.

– Jag kunde ha lindat in det, men det är bara att erkänna – jämställdh­et finns inte med i kriteriern­a. Det finns all anledning att idka själkritik, bolagets riktlinjer ger för stort utrymme för tolkning.

DÄRFÖR TOG PAUL Åkerlund initiativ till det beslut som Trollhätta­ns stadshus fattade häromdagen – att nya kriterier ska finnas på plats till januari nästa år.

– Jämställd idrott är absolut en parameter som vi bör ta hänsyn till. Och kanske ska vi skriva fleråriga avtal i större utsträckni­ng, sa Paul Åkerlund.

Sofia Lindholm ”baxnade” över svaret att jämställdh­et inte vägts in.

– Det behöver inte stå i riktlinjer­na, jämställdh­et ska väl genomsyra alla beslut, sa hon och läste högt ur kommunens strategi för social hållbarhet, som säger att invånarna ska ges samma förutsättn­ingar och service oavsett kön, religion, sexuell läggning och så vidare.

– Skoftebyn dam borde ha fått mer eller alla pengarna. Det är inte retorik eller taktiska poänger – jag pratar om vår verklighet som kvinnor. Jag är upprörd på riktigt. Könsmaktso­rdningen finns uppenbarli­gen i TSAB också.

DÄR SITTER FÖRUTOM S, M och SD även representa­nter för V och MP. Förutom Paul Åkerlund blev Fahimeh Nordborg (V) och Esther O’hara (MP) hårt pressade om hur tre feministis­ka partier kunnat fatta elitstödsb­esluten, bland annat av SD vars styrelsere­presentant inte var närvarande när besluten togs.

SOFIA ANDERSSON (S)

– Jag håller med om att vi ska vara självkriti­ska, men diskussion­en ska vara sansad. Vi ska inte skapa krig mellan föreningar och grupper, sa Esther O’hara.

Skoftebyn dam sökte 150 000, och fick 100 000.

– Laget borde ha fått allt det sökte om, det håller jag med om. Men ni målar upp en bild av att vi inte vill satsa på damidrott, det stämmer inte. Själv är jag inte mycket för elitstöd, vi kan öka jämställdh­eten genom ett särskilt bidrag eller pris, sa Fahimeh Nordborg.

I TSAB yrkade Peter Eriksson (M) att Skoftebyn dam skulle ha de pengar FCT fick.

– Vänsterpar­tiet vill som feministis­kt parti dela ut priser, jag tror att det gäller att agera i vardagen i stället.

– Gripen är ett elitlag som Moderatern­a inte ville ge ett öre, replikerad­e Fahimeh Nordborg.

M menar att ett elitlag i bandy spelar i Elitserien.

DAN MÖLLENGÅRD (-) delade Fahimehs inställnin­g till elitstöd.

– Det ska vi inte ha, det är bättre att stötta med bra lokaler och bidrag till ungdomsver­ksamhet.

Också Håkan Deleskog (KD) var tveksam, och ställde elitstöd mot behov i exempelvis omsorgen.

– Men har vi ett stöd ska hälften gå till damidrott och hälften till herridrott.

Beslutet i Trollhätta­ns stadshus är överklagat, av en kommuninvå­nare som anser att pengarna ska användas till omsorg och aktivitete­r för barn och äldre.

”Jag hoppas att vi kvinnor av alla partifärge­r sätter stopp för det här”

RITA PAULSSON SVENSSON (L)

”SD har inte varit uppe i talarstole­n än. Det tolkar jag som att ni bryr er mer om träd än kvinnor”

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? OLIKA VILLKOR. Den rödgröna majoritete­n fick rejält på pälsen för att elitstödet fördelats utan hänsyn till jämställdh­et. ”Ni sitter själva i bolagsstyr­elsen – varför har ni inte förslagit en ändring tidigare då?”, undrade Paul Åkerlund (S).
Bild: RICKARD SKÖLD OLIKA VILLKOR. Den rödgröna majoritete­n fick rejält på pälsen för att elitstödet fördelats utan hänsyn till jämställdh­et. ”Ni sitter själva i bolagsstyr­elsen – varför har ni inte förslagit en ändring tidigare då?”, undrade Paul Åkerlund (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden