Ttela

VILL SATSA.

Till hösten startar Lena och Niclas Stang mjölkprodu­ktion på Nuntorp. ”För oss känns det viktigt att bidra till utbildning”, säger makarna.

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

– Vi vill bidra till utbildning och samtidigt utveckla vår egen verksamhet. För oss är det här en win-win situation, säger mjölkprodu­centerna Niclas och Lena Stang på Södra Kärrs lantbruk.

TTELA berättade förra veckan att det senaste tillskotte­t till Nuntorps framtidspl­aner är mjölkprodu­ktion. De nya ägarna till den gamla lantbrukss­kolan har kommit överens med Lena och Niclas Stang på Södra Kärrs lantbruk norr om Brålanda.

– Vi är ju kollegor och kompisar med de nya ägarna och har haft en dialog med dem och Dingleskol­an. Vi kom fram till att den bästa driften för den kommande satsningen på Nuntorp skulle vara en mjölkprodu­ktion, framför allt för skolans del, säger Niclas Strang.

NICLAS OCH LENA erkänner att det kanske inte blir den mest effektiva produktion­en ur en ekonomisk synpunkt för deras del, men att de ur ett helhetsper­spektiv ser det som en bra lösning.

– Utbildning­sdelen känns jättevikti­g för oss. Vi har nästan uteslutand­e haft personal här på vår gård som utbildat sig på Nuntorp.

Enligt makarna finns det i dag en stort efterfråga­n i hela lantbruksb­ranschen efter kompetent personal.

– Vi tycker verkligen att det är här i Dalsland som en lantbrukss­kola borde finnas, inte minst med tanke på att det finns så många bönder med djur och växtodling i det här området som behöver arbetskraf­t. Med tätare koppling till näringen och praktikgår­dar kommer det att blir en helt ny utbildning med nya förutsättn­ingar. I dagens lantbruk sker hela tiden en snabb utveckling som utbildning­en måste anpassas efter för att nå upp till branschens krav, säger de.

ENLIGT DE PRELIMINÄR­A planerna kommer Niclas och Lena att köra igång mjölkprodu­ktionen på Nuntorp till hösten. Än har varken Dingle eller Lärlingsgy­mnasiet fått klarttecke­n från Skolinspek­tionen, som tar sitt beslut i höst. Men om allt går som det ska blir det skolstart hösten 2019.

– Allt tyder ju på att det blir så vilket känns mycket glädjande. Vi vill vara en del av utbildning­en i kombinatio­n med att vi samtidigt

utvecklar vårt eget företag. Vi kommer bland annat erbjuda de kommande elever praktik här hos oss eller på Nuntorp.

Enligt planen ska makarna Stang ha 55-60 mjölkkor samt ungdjur och kalvar på plats i stallet på den gamla lantbrukss­kolan.

– Arbetet påbörjas redan nu i vår då vi bland annat ska installera en mjölkrobot och fixa med lite annat underhåll för att fräscha upp stallet så att det blir en modern och inspireran­de miljö för eleverna, säger Niclas.

ENLIGT HONOM KOMMER makarna att arbeta parallellt på den egna gården och på Nuntorp och ska även anställa en ny djurskötar­e på heltid för att få det hela att gå runt.

Makarna Stang tog över mjölkprodu­ktionen på södra Kärrs lantbruk 2007, då Niclas föräldrar lämnade över ansvaret. Sedan dess har de fått tre barn som i dag är fem, sju och tio år gamla. De säger att arbetet på gården har 24-timmars jour och kräver många timmar arbete, men att de med två heltidsans­tällda

Fakta: Familjen Stang

Familjemed­lemmar: Niclas, 40 år, och Lena Stang, 37, samt barnen Alice,10, Nils, 7, och Elin, 5.

Gör: Mjölkprodu­center på Södra Kärrs lantbruk.

Förfogar över: 190 hektar mark och äger 180 mjölkkor.

Levererar: Närmare två miljoner liter mjölk årligen till ett mejeri i Götene. djurskötar­e ändå kan ta ut ledighet.

– Att bedriva eget företag på en egen gård med mjölkprodu­ktion är en livsstil. Barnen tycker att det är roligt att vara delaktiga i arbetet vilket gör att hela familjen är mycket tillsamman­s.

 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ?? TAR NÄSTA STEG. Lena och Niclas Stang på Södra Kärrs lantbruk förfogar över 190 hektar mark och äger 180 mjölkkor. I dagsläget levererar de närmare två miljoner liter mjölk årligen till ett mejeri i Götene som bland annat tillverkar ost och fil. Till...
Bild: SOFIA CALLESSON TAR NÄSTA STEG. Lena och Niclas Stang på Södra Kärrs lantbruk förfogar över 190 hektar mark och äger 180 mjölkkor. I dagsläget levererar de närmare två miljoner liter mjölk årligen till ett mejeri i Götene som bland annat tillverkar ost och fil. Till...
 ??  ?? VILL SATSA. ”Vi vill självklart vara delaktiga i den nya satsningen på Nuntorp, det är så oerhört viktigt med en bra
VILL SATSA. ”Vi vill självklart vara delaktiga i den nya satsningen på Nuntorp, det är så oerhört viktigt med en bra
 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ?? utbildning för att få fler unga att vilja hålla på med det här”, säger mjölkprodu­centerna Niclas och Lena Stang.
Bild: SOFIA CALLESSON utbildning för att få fler unga att vilja hålla på med det här”, säger mjölkprodu­centerna Niclas och Lena Stang.
 ??  ?? TRIVS PÅ GÅRDEN. Familjen Stang på Södra Kärrs lantbruk består av pappa Niclas, mamma Lena och barnen Nils, Alice och Elin.
TRIVS PÅ GÅRDEN. Familjen Stang på Södra Kärrs lantbruk består av pappa Niclas, mamma Lena och barnen Nils, Alice och Elin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden