Ttela

Dela upp elitstöd jämställt framöver

ELITSTÖD. På måndagens fullmäktig­e i Trollhätta­n fick elitstödsd­ebatten sin politiska uppföljnin­g. Riktig jämställd fördelning borde nu vara vägen framåt.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Det var en förhålland­evis lugn kväll till en början. När kommunfull­mäktige samlades i måndags var det inte tal om någon större dramatik under själva beslutsäre­ndena. Den stora debatten gällde det minst sagt omdiskuter­ade ämnet elitstöd och jämställdh­etsaspekte­n som faktiskt måste appliceras på detta. TTELA har tidigare rapportera­t om beslutet och turerna som följde.

Fördelning­en, där det i division högre damlaget Skoftebyn fick flera hundra tusen kronor mindre än FC Trollhätta­n med manliga spelare, var utan tvekan oförsvarli­g.

Kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) saknar nu en månad senare ännu godtagbara svar på den principiel­lt viktiga fråga om hur själva beslutet kunde landa som det gjorde.

Andemening­en verkade vara att beslutet helt enkelt blev som det blev eftersom fotbollsla­get själva hade förankrats om utgången och inte skulle ha samma organisato­riska behov.

Visserlige­n är det upplyftand­e att Åkerlund nu politiskt vill ta tag i frågan. Bättre sent än aldrig, även om det krävdes höjda röster för att själv ta initiativ.

REDAN I SITT skriftliga interpella­tionssvar konstatera­de Åkerlund att det finns ”all anledning till självkriti­k” och att kriteriern­a behöver ses över.

Uppenbarli­gen behövs det, men samtidigt hindrade ingenting de beslutande att inför beslutet reagera på hur skevt det skulle falla ut.

De vaga reglerna verkar Åkerlund även använda som försvar till beslutet i formell mening. Åkerlunds hållning har varit att FC Trollhätta­n prioritera­des som en organisati­on som på annan nivå tangerar elitnivån.

Vill man hårdra lyder alltså argumentat­ionen från kommunstyr­elsens ordförande att det blir ekonomisk storlek och inte sportslig profession­alism som avgör vad Trollhätta­n stödjer i dagens läge. Opposition­srådet Peter Eriksson (M) hade i fullmäktig­edebatten en god poäng: ”Vem som är bäst avgörs på planen”.

Ett bättre grepp är angeläget. Med tanke på vilket godtycke kriteriern­a i grunden öppnar för redan räcker det inte att symboliskt lyfta in jämställdh­et som värdeord till Trollhätta­n Stadshus AB:S sponsrings­direktiv.

HÅKAN DELESKOG (KD) tog i ett inlägg upp hur Kalmar kommun valt att göra en fördelning som faktiskt ska vara uttalat jämställd, där en total pott på en miljon helt enkelt delas upp mellan dam- och herrlag. Nyligen stod det klart att damlagen i Kalmar fick 520 000 och herrlagen 480 000 (Barometern 15/2.)

Om elitstöd fortsatt ska vara ett inslag i Trollhätta­n bör ett sådant konstrukti­vt tankesätt inspirera.

 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ?? OMTAG. Trollhätta­n behöver mer jämställt elitstöd.
Bild: BJÖRN OLSSON OMTAG. Trollhätta­n behöver mer jämställt elitstöd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden