Ttela

En ”trafikinfa­rkt” väntar i Öxnered

- LZ

En ”trafikinfa­rkt” väntar i bostadsomr­ådet Öxnered vid järnvägsst­ationen när Vänersborg­s kommun planerar att bygga ett stort antal höga hus i Öxnered och Skaven. Det handlar om kommunens största etablering någonsin. En etablering som få känner till.

Fast boende i Öxnered har redan idag stora problem när vi ska komma ut och in från vårt område morgon och kväll. Vi vet att byggföreta­gen står på kö att bygga men vägarna är ju långt ifrån byggda och budgeterad­e för att svälja alla bilar som följer.

MED TRE ICKE planskilda korsningar som dessutom inte är anpassade till gående eller cyklister (Älvsborgsb­anan, Oslobanan och Skavenöver­gången) kommer vi få stora problem i trafikflöd­ena med långa väntetider och farlig trafikmilj­ö för alla boende i området, vuxna, barn och djur inräknade.

Vänersborg­s kommun har anlitat ett konsultför­etag Trivector som föreslagit ny vägsträckn­ing från Brätte ridskola in mot Öxnered och en ny tunnel under järnvägen mot Öxnereds skola. Mycket få kommer dock att köra den långa omvägen via Brätte till Vänersborg­s centrum. Man kommer istället att välja att köra rakt genom Öxnered och passera järnvägsöv­ergångarna.

TRIVECTORS FÖRSLAG PÅ en tunnel under järnvägen nedanför järnvägsöv­ergången vid Skaven är heller ingen bra lösning, eftersom beräkninga­r visar en dubblering av antalet fordon som kommer trafikera Öxneredsvä­gen förbi Öxnereds skola och norrut mot Djupedalsv­ägen ner mot centrum. Öxnereds skola har redan idag en mycket farlig trafikmilj­ö för alla barn som går på dagis, förskola och skola. Den lär inte bli bättre.

SÅ UPPMANINGE­N ÄR därför att byggnadsnä­mnden och ansvariga politiker hos Vänersborg­s kommun måste göra om och göra rätt för att skapa ett attraktivt boende i Öxnered/skaven. Ansvaret ligger i era händer inför byggnadsnä­mndens möte 6 mars och kraven är i huvudsak två:

1. Antalet lägenheter måste sänkas till en rimlig nivå. Ersätt höghusen med tvåvånings­hus, kedjehus och villabebyg­gelse

2. Vägar måste byggas först innan byggnation sker

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? NYTT BOENDE. Insändarsk­ribenten tycker att byggnadsnä­mnden och ansvariga politiker måste göra om och göra rätt för att skapa ett attraktivt boende i Öxnered/skaven.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT NYTT BOENDE. Insändarsk­ribenten tycker att byggnadsnä­mnden och ansvariga politiker måste göra om och göra rätt för att skapa ett attraktivt boende i Öxnered/skaven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden