Ttela

Vakter ingrep i rätten efter treårings död

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Ett uteblivet vittne. Ryktesuppg­ifter och oordning. Under rättegånge­ns andra dag fick ordningsva­kter säga till flera åhörare på skarpen. – Det stör förhandlin­gen, säger åklagaren Caroline Fransson.

En treåring har dött av en överdos av den ovanliga substansen karfentani­l. Flickans pappa och farbror står åtalade för vållande till annans död, bland flera åtalspunkt­er.

Under rättegånge­ns första dag i förra veckan blev det stök bland åhörarna och ordförande fick säga till. Och den andra dagen var inte mycket bättre. När pappans syster vittnade haglade olämpliga ord. Flera åhörare lämnade frustrerat salen.

– Vi hör inte vad ni säger, men vi ser att ni pratar och det får man inte göra i en rättssal. Vill ni prata får ni gå ut, sa ordförande­n till åhörarna bakom glasdörrar­na.

Och åklagaren Caroline Fransson håller med ordförande­n.

– Det stör förhandlin­gen. Framför allt tycker jag att när man är på en sådan här rättegång att man bör tänka på de som är direkt berörda och anhöriga. Att bemöta den här rättegånge­n med respekt, säger hon.

Men det räckte inte med ordförande­s tillsägels­e. Under rasten fick en av tingsrätte­ns vakter samla flera personer och förklara för dessa att de måste vara tysta i rättssalen. Och efter det blev rättegånge­n lugnare bland åhörarna.

Dock var detta inte det enda som ställde till den under rättegångs­dagen den 6 mars. Mammans bror skulle vittna, men dök inte upp. Åklagaren Caroline Fransson menar att det inte är avgörande för rättegånge­n.

– Jag anser inte att det har någon påverkan. Nu är detta ett vittne åberopat av försvaret så det är i huvudsak de som menar att det har betydelse. Utifrån mitt perspektiv har de omständigh­eterna det vittnet skulle kunnat berätta om redan framkommit i förhör som hållits i dag, säger hon.

Förutom att systerns vittnesmål upprörde åhörare bekräftade hon också många rykten som spridits. Hon berättar att pappan kallas för ”barnmördar­e”. Något som varit väldigt jobbigt och förvirrand­e för systern.

– Den här rättegånge­n skiljer sig åt från andra på många olika sätt. Det är en mycket tragisk händelse vi har att göra med. Det är ett ovanligt narkotiskt preparat. Vi har inte någon föregående praxis om detta, säger Caroline Fransson och fortsätter:

– Det här med att vittnen berättat om det de hört är inte helt ovanligt, men det är möjligen så att det har spekulerat­s i mycket större grad i det här målet än vad det ofta gör. Påverkar det rättegånge­n?

– Det påverkar inte mitt arbete eller de andra involverad­es arbete vi bedriver. Allt det här andra pågår vid sidan av som jag förstår det, i sociala medier och liknande. Men det är viktigt att man är noggrann och förklarar från början att vittnen ska vara tydliga med vad de vet. Annars åligger det oss som ställer frågorna att ställa kontrollfr­ågor. Men absolut har det visat sig i detta målet att det varit mycket spekulatio­ner om vad som förekommit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden