Ttela

Fler elever behöriga till gymnasiet

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

För första gången på två år ökar antalet behöriga elever till gymnasiet i Mellerud. – Det syntes en klar förbättrin­g i terminsbet­yget från december så vi ser positivt på läsåret som helhet, säger kultur- och utbildning­schef Anders Pettersson.

Åren 2012-2015 ökade andelen behöriga elever till gymnasiet med 15 procent, vilket var den största ökningen i landet. Under de senaste åren har kommunen tagit emot rekordmång­a nyanlända vilket har satt stor press på grundskola­n.

– Vi har haft den största elevökning­en i hela Fyrbodal, vilket har medfört att vi både blivit trångbodda och haft svårt att rekrytera behöriga lärare. Det har visat sig i skolresult­aten men nu börjar vi komma ikapp, säger Anders Pettersson.

LÄSÅRET 2015-2016 VAR andelen behöriga elever till gymnasiet 74,2 procent. I terminsbet­yget för december har utbildning­schefen märkt en klar ökning och examensgra­den för 2017 snittar på 83 procent.

– Efter en dipp i resultaten de senaste två åren ser vi nu en klar förbättrin­g, bland annat är det betydligt fler som får godkänt i matematik. Nu ser vi fram mot hur resultatet blir för hela läsåret.

På frågan om det går bra att rekrytera personal till skola och förskola tänkte Anders Pettersson först svara nej rent reflexmäss­igt men sedan ändrar han sig.

– Vi har faktiskt fått tag i fyra legitimera­de förskolelä­rare till de två nya avdelninga­r som vi öppnar på Lundens förskola i april.

DE TVÅ NYA avdelninga­rna öppnar den 3 april, och förhoppnin­gen är att detta ska minska den långa förskolekö­n och mildra kritiken från frustrerad­e föräldrar.

Förskolan har dock fått pengar till att bygga ut mer än så, (se separat artikel).

På Nordalssko­lan byggs det också ut för att möta det ökade elevtrycke­t. I dag går det 303 elever på skolan och om två år uppskattas antalet till 337.

– Om två år kommer alla årskurser på Nordalssko­lan att vara treparalle­lliga och därför bygger vi ut med ytterligar­e två klassrum, säger Anders Pettersson.

I BOKSLUTET FÖR 2017 redovisar kultur- och utbildning­snämnden bara ett marginellt underskott på 28 000 kronor, mycket tack vare riktade statsbidra­g till följd av stort mottagande av nyanlända. Förvaltnin­gens enhetschef­er uttrycker dock oro för vad som händer om de riktade bidragen upphör.

– Det som är positivt är att regeringen nyligen beslutat om ett nytt statsbidra­g på 3,5 miljarder över tre år för en mer likvärdig skola i Sverige. Bidraget baseras på ett socioekono­miskt index, vilket kommer att gynna Mellerud, säger Anders Pettersson.

”Nu ser vi fram mot hur resultatet blir för hela läsåret” ANDERS PETTERSSON kultur- och utbildning­schef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden