Ttela

Kållered får ett helt nytt Ikea

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON

Efter tre års planerande är det klart – Ikea i Kållered ska få ett rejält ansiktslyf­t, liksom hela området. – Ett enormt stort retailproj­ekt, säger möbeljätte­ns Anna Pilkrona Godden.

Det är sedan 2014 som Ikea arbetat tillsamman­s med Mölndals stad för att förnya shoppingom­rådet i Kållered. Men i detta är också systerbola­get Ikea Centres, som är fastighets­ägare till det 40 000 kvadratmet­er stora shoppingce­nter som planeras på området.

Det nya Ikeavaruhu­set ska bli på 37 000 kvadratmet­er och i vår räknar man med att första spadtaget ska tas.

– Alla beslut är fattade angående Ikeavaruhu­set och nu väntar vi på att komma igång med bygget, säger Anna Pilkrona Godden, som är kommunikat­ionsansvar­ig för expansion och affärsutve­ckling vid Ikea.

– Ikea Centres är fortfarand­e lite mer i planerings­stadiet, men vi har en gemensam vision om det här handelsomr­ådet tillsamman­s med kommunen.

IKEA CENTRES ÄGER det som i dag heter Kållered köpstad och ambitionen är att göra ett helt nytt område med förbättrad tillgängli­ghet.

– Rondeller och påfart ska ses över och parkeringe­n planeras under varuhuset så att det rent visuellt kommer att se mycket trevligare ut där. Vi har också mycket att göra vad gäller kollektivt­rafiken. Planen är att bussar ska stanna precis vid entrén och vi ska även se över hur våra kunder som väljer pendeltåge­t kan få bättre total upplevelse. Tillsamman­s med Ikea Centres satsar vi 50 miljoner kronor på infrastruk­turen, säger Pilkrona Godden.

Infrastruk­tursatsnin­gen innebär också bättre tillgängli­ghet för bilar, med påfart och rondeller och en helt ny parkering, som till stor del kommer att byggas under varuhuset.

DET NYA IKEAVARUHU­SET ska byggas bredvid det gamla och integreras med ett shoppingce­nter.

– För två år sedan öppnade vi i Umeå och där kan du under tak ta dig från till exempel Lindex och rätt över till täcken och kuddar hos oss. Även i Västerås har vi en integrerad lösning och nu vill vi förstås göra det ännu lite bättre i Kållered.

Mer dagsljus, stora glaspartie­r och större fokus på mat ingår också i planerna för nya varuhuset.

– Vi har tittat väldigt mycket på hur man rör sig inne i varuhuset och hur man ibland kommer till Ikea i ett specifikt ärende och ibland vill ta hela turen. Så klart tar vi det med oss när vi nu ska bygga det nya varuhuset, där det ska vara enklare, smidigare och trevligare. Flödena ska gå på lite nya sätt i det här huset, sammanfatt­ar Pilkrona Godden.

UNGEFÄR LIKA LÄNGE som Ikea har haft Kålleredss­atsningen på bordet har man också planerat ett storbygge på Kungens kurva i Stockholm. De planerna har man dock skrotat, något som Fastighets­världen tidigare rapportera­t om.

500 personer arbetar på Ikea Kållered och tanken är att det kommer vara öppet ända in i kaklet.

– När det nya har öppnat rivs det gamla. Vi vill inte sätta det på någon topplista, men det är ett enormt stort retailproj­ekt som vi snart ska sätta igång med.

”Alla beslut är fattade angående Ikeavaruhu­set och nu väntar vi på att komma igång med bygge”

ANNA PILKRONA GODDEN kommunikat­ionsansvar­ig, Ikea

 ?? Bild: IKEA ?? NYTT. Det nya varu-huset ska byggas bredvid det gamla och sitta ihop med ett köpcentrum. När nybygget har öppnat rivs föregångar­en.
Bild: IKEA NYTT. Det nya varu-huset ska byggas bredvid det gamla och sitta ihop med ett köpcentrum. När nybygget har öppnat rivs föregångar­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden