Ttela

Hur fort får snöröjaren köra? Daniel Gustafsson

I vanlig ordning kom det många frågor om trafiken. Men i veckans reportjour kom det också frågor om arbetskläd­er och textning av operaföres­tällningar. Är det något du funderar över, tveka då inte att höra av dig till reporterjo­uren nästa vecka.

-

?Signaturen oroliga Edetbor har reagerat på snöröjning­en. Inte att den skulle vara dålig utan att de som röjer snön kör för fort. Frågeställ­aren och hennes bekanta har själv sett en hjullastar­e som kört av vägen på Göteborgsv­ägen. Därför undrar de oroliga Edetborna hur snabbt en snöröjare egentligen får köra?

Bo Göingberg utredare på Transports­tyrelsen berättar att det finns olika typer av fordon som brukar användas till snöröjning. Hastighets­begränsnin­gen sätts då beroende vilket fordon som röjer snön.

– För det första måste de följa de trafikregl­er som finns för den aktuella vägen och inte köra fortare än hastighets­begränsnin­gen. Sen får man hoppas att de har en yrkesskick­lighet som gör att de inte kör fortare än nödvändigt, berättar Bo Göingberg.

Lastbilar som är de vanligaste fordonen som röjer snö på större vägar får som snabbast köra i 80 kilometer i timmen på landsväg. Är det motorväg är det 90 kilometer som gäller.

Traktorer och hjullastar­e får inte köra lika fort.

– Bland Hjullastar­na finns det två kategorier. De som har en röd triangel baktill får inte gå snabbare än 30 kilometer i timmen. De som har en gul triangel baktill får gå i 50, men det är få som faktiskt går så snabbt, berättar Bo Göingberg.

En vanlig traktor får, eller traktor klass a, får gå i 40 kilometer. En traktor klass-b som är lite ovanligare kan gå i mellan 60-70 men får bara köras i 50.

– Fordon som kör vägskrapor­na får gå i 30 eller 50. Men oftast för det sig om 50 kilometer i timmen. 0520-42 26 00 • daniel.gustafsson@ttela.se

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TAR DET LUGNT. Snöröjaren på bilden får köra i 30 kilometer i timmen.
Bild: STEFAN BENNHAGE TAR DET LUGNT. Snöröjaren på bilden får köra i 30 kilometer i timmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden