Ttela

Kylan slår hårt mot flera djurarter

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se ULRIKA KARLSSON ulrika.karlsson@gp.se

Kylan kan påverka hur många skadedjur vi får i våra trädgårdar, skogar och på uteplatser i sommar. Men råttorna påverkas inte av den senaste tidens köld i Västsverig­e. – Råttorna avlider inte av kylan eller blir färre, utan de söker sig till varmare platser, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

Det hetaste samtalsämn­et den senaste tiden har varit vädret, det är tvåsiffrig­a minusgrade­r och bitande vindar. Och de flesta av oss uppskattar inte kylan.

Kylan kan också göra att det kan bli färre fästingar, mördarsnig­lar och getingar i sommar.

MEN NÅGRA SOM överlever det mesta är råttorna, de som lever i avloppen och i våra hus har det varmt. Och de som lever i parkerna söker sig ner i marken.

– Råttorna avlider inte av kylan eller blir färre, utan de söker sig till varmare platser, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

Kylan kan däremot göra att råttorna blir mindre aktiva och inte få en extra barnkull.

DET SOM VISSA kan få se mer av, om de har otur, är möss som söker sig in i värmen, till exempel in i bostäder där det är varmt och skyddat.

Fästingarn­a håller sig under marken under vintern. De har rätt bra köldmedel, men inte hur bra som helst, berättar Lars Lundqvist, docent vid Zoologiska museet i Lund.

De påverkas mest när temperatur­en pendlar mellan några minusgrade­r och någon plusgrad.

– Kylan är inte positiv för fästingarn­a, och den kan påverka att det blir färre i sommar.

Några som gladeligen glider runt i trädgårdar och äter allt möjligt är mördarsnig­larna.

Enligt Halmstads kommuns naturparkm­ästare Roland Larsson kan den stränga kylan innebära att färre mördarsnig­lar ockuperar trädgårdar i sommar – och att invasionen kan försenas.

– Jag hoppas innerligt att kylan tar jättehårt på dem. De överlever inte när de blir nedfrusna.

DET FINNS MÅNGA andra faktorer som påverkar sniglarnas fortplantn­ing. Ted von Proschwitz, biolog vid naturhisto­riska museet i Göteborg, är expert på mördarsnig­lar och han menar att en torr vår kan vara betydligt värre för snigeln än en kall vinter.

– Sniglarna övervintra­r som ungdjur nere i marken och kommer upp till ytan under maj. De små sniglarna är känsliga för torka. Om det regnar mycket i maj så blir det ökad överlevnad. Det allra viktigaste om ett år blir ett snigelår eller inte är alltså nederbörds­mängden under maj, säger han i en intervju med P4 Väst.

VISSA ÅR KLASSAS som getingår, som 2016. Men kylan som nu råder, kan göra att även de blir färre i år.

Håkan Rystrand på Anticimex berättar att det bara är de befruktade drottninga­rna som överlever vintern.

– Drottninga­rna bor bland annat i träd, vindar och i jordhålor under vintern. Med den här kylan kommer inte alla att överleva och det kan göra att det blir färre getingar i sommar.

 ??  ?? Råttorna söker skydd från kylan, men den stränga kylan kan påverka både fästingar, mördarsnig­lar och getingar.
Råttorna söker skydd från kylan, men den stränga kylan kan påverka både fästingar, mördarsnig­lar och getingar.
 ??  ?? KÖLDKÄNSLI­GA.
KÖLDKÄNSLI­GA.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden