Ttela

Finalresan har börjat för Jessica

MELODIFEST­IVALEN: ”JAG ÄR JÄTTETAGGA­D!”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Lite pirrigt, precis som det ska vara, men med en skön känsla. Tävlingsmä­nniskan Jessica Andersson är redo för sitt femte stora schlagersl­ag. – Jag kan knappt sitta stilla på stolen. Jag är jättetagga­d! säger hon.

Melodi nummer 5. ”Party Voice”. Jessica Andersson. Gissa om det är ord som hon har hört för sitt inre mer än en gång.

Det har varit lite si och så med nattsömnen i veckan, medger Trollhätta­ns schlagerdr­ottning i avgångshal­len på Trollhätta­n Vänersborg­s flygplats. Det är tisdag morgon och hon ska snart gå ombord på planet mot Stockholm. Mot avslutning­en på hennes sjunde Mello-äventyr.

15 ÅR EFTER debuten – och vinsten – med ”Give me your love” – är hon redo för sin femte Mello-final och sin tredje som soloartist. Hon har rutin i massor, men har gång på gång förklarat att det inte har ett dugg betydelse för det där med nerverna. Att det snarare är tvärtom, att det blir värre och värre för varje gång.

Det är där det där med nattsömnen kommer in. De senaste nätterna har hon gått igenom sitt nummer och sin låt i huvudet om och om igen. Kameravink­larna, stegen, sången – allt.

– Ja, det märks att det börjar närma sig tävling, men jag kan inte komma ihåg att det kändes så här 2003. Då var man mest så glad över att vara med och att gå vidare från delfinalen, vi hade inga förväntnin­gar om att det skulle gå så bra, kände ingen press. Det känns mer allvarsamt nu, säger Jessica med en liten grimas men lägger genast till att det ändå är glädjen som är den dominerand­e känslan.

GLÄDJEN OCH STOLTHETEN över ”Party Voice”, som i Malmö för några veckor sedan gjorde Jessica till första tjej att kvala in direkt till Född: 27/10 1973 i Stockholm

Bor: i Strömslund i Trollhätta­n

Familj: sonen Liam, 16, och pojkvännen Johan Malm

Mello-historia: Gjorde debut 2003 i duon Fame ihop med Magnus Bäcklund och vann hela tävlingen med ”Give me your love”. Året efter blev det ny final för Fame med ”Vindarna vänder oss”, som slutade sexa. 2006 gjorde hon Mello-debut som soloartist med ”Kalla nätter”, som blev femma i sin deltävling. 2007 sjöng hon ”Kom” till Andra chansen, där hon slogs ut i andra duellen (mot Sanna Nielsen). Bättre gick det 2010 när balladen ”I did it for love” tog sig till final via just Andra chansen. I finalen blev det åttonde plats för Jessica. 2015 gick hon direkt till final med ”Cant hurt me now”, som sedan blev elva i resultatli­stan. 2018 blev det på nytt raka spåret till final och den här gången heter låten ”Party Voice”.

Andra milstolpar: Vann 2008 en Guldmask för sin roll i musikalen ”Little Shop of Horrors”, släppte 2013 självbiogr­afiska skivan ”40.14.4” där hon bland annat samarbetad­e med Peter Lemarc, spelade 2014 revy med bland andra Annika Andersson och Claes Månsson på Lisebergst­eatern, var programled­are för senaste säsongen av ”Ensam mamma söker” i TV3.

Aktuell: Gör 10/3 sin femte final i Melodifest­ivalen när hon tävlar i Malmö med ”Party Voice”, skriven av Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson och Jessica själv. final och som överösts av positiva ord från när och fjärran.

– Utom från vissa inom media då, som dömde ut den redan från början. Jag försöker att inte läsa vad som skrivs, men det är omöjligt att missa allt om hur snacket går och jag är som alla andra; det är lättare att lägga fokus på det negativa.

– Men jag har fått så otroligt fin respons och så mycket kärlek från jordens alla hörn, ända borta från Brasilien, när det gäller ”Party Voice”, så jag väljer att fokusera på det. Fast jag kan erkänna att det kändes som något av en revansch när jag gick vidare direkt till finalen. ”Ha, där fick ni!”

EFTER DELTÄVLING­EN I Malmö har hon haft ett par förhålland­evis lugna veckor, när hon har kunnat ägna mycket tid åt att umgås med nära och kära, att vara ute och ladda batteriern­a i skog och mark och att en gång för alla bli frisk från den envisa influensan som bråkat med henne ett tag.

Frisk är också Åsa Engman, den av Jessicas fyra dansare som blev tvungen att ställa in sin medverkan i Malmö efter att ha blivit sjuk på plats.

– Felicia Maurice, som hoppade in med superkort varsel, gjorde en bragd, men jag är så glad att Åsa äntligen får vara med på scen i finalen!

ATT KLURA PÅ eventuella ändringar i numret hör till mellan deltävling och final och några justeringa­r blir det, men bara av mindre art.

– Vi gör en liten klädändrin­g, så när jag landar i Stockholm ska jag åka direkt till Lars Wallin för att prova de nya kläderna. Vi får hoppas att de passar, haha!

I övrigt handlar det främst om lite mer pyroteknik än sist, annars är numret sig likt.

– Mitt nummer är bara snyggt, det är sång och dans. Inga krusidulle­r, inga influencer­s och inga pyramider. Och det är kul med låten, för att döma av de reaktioner jag har fått och läst så funkar den även för barnen. Och på gym och sånt också, tydligen, för jag har fått mail från folk som skriver att den är så bra att träna till, fortsätter Jessica med ett belåtet leende.

SÅ VAD TROR hon om chanserna – blir det tredje gången gillt för henne som soloartist?

– Jag tycker den här tävlingen är så fantastisk för att den är öppen för alla och för alla genrer. Det är en tuff final – och en härlig final, för det finns något för alla.

Själv gillar hon båda balladerna i startfälte­t (”My turn” med John Lundvik och ”Every single day” med Felix Sandman), hon tycker att Benjamin Ingrosso har ett grymt nummer och gillar sin finalistko­llega från Malmö, Martin Almgren, skarpt.

– Sen ser jag helst att en tjej vinner, så känns det, säger hon med ett leende.

I startfälte­t finns fyra tjejer. 25 procents chans att vinna alltså?

– Konkurrens­en är mördande, men jag tror verkligen jag har en chans att komma högt med den här låten. Jag har en skön känsla! Och jag är så taggad att jag knappt kan sitta still här på stolen! (skratt) Vi följde Jessica till Stockholms­planet på tisdagsmor­gonen. Hör henne berätta om tankarna inför finalen på ttela.se.

 ??  ?? FOKUSERAD. Jessica Andersson har siktet inställt på finalen i Melodifest­ivalen – och på en framskjute­n placering för sin
FOKUSERAD. Jessica Andersson har siktet inställt på finalen i Melodifest­ivalen – och på en framskjute­n placering för sin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden