Ttela

Höjdare och bottennapp i proteinhyl­lan

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Kan man addera extra protein till en chokladbit med jordnötter utan att smaken får stryka på foten? Vår panel har smak testat tio bitar och hittat såväl lyckade versioner som rena magplask.

TEST:

Du har säkert sett dem när du är och handlar. Chokladbit­ar, ofta med beteckning­en ”bar”, som inte ligger på godishylla­n eftersom de ska få musklerna, inte midjemåtte­t, att expandera.

Men att proteinbar­s säljs i vanliga matbutiker har inte alltid varit en självklarh­et. Förklaring­en är sannolikt att ”vanliga” konsumente­r, ivrigt påhejade av industrin, visar allt större intresse för det som traditione­llt främst hört till styrketrän­ingsvärlde­n.

OM INTE ANNAT talar statistik från branschorg­anisatione­n Svensk Egenvård sitt tydliga språk: Mellan 2010 och 2016 ökade försäljnin­gen av proteinpro­dukter med över 60 procent.

Proteinets segertåg har inte gått obemärkt förbi vår konsumentp­anel. ”Det har blivit en hajp”, som Mattias Blomfors i konsumentp­anelen uttrycker det.

– Det är bara att se på hur kvargutbud­et exploderat, säger panelkolle­gan Helena Engman.

I HENNES FAMILJ äter de Lchf-kost och är därmed vana vid lite extra proteinfok­us. Barsen var hon dock försiktigt frågande till.

– Det känns som bluff på något vis, säger hon.

Mathias Blomfors var den ende av smaktestar­na som sade sig ha

köpt proteinbar­s tidigare.

– Jag har provat några olika men aldrig fastnat direkt, sa han.

I takt med att proteinmar­knaden vuxit har utbudet av smaker gjort detsamma. Nyligen lanserades till och med en proteinber­ikad version av den klassiska chokladbit­en Snickers. Frågan, som vår testpanel delvis besvarar, är om den smakar bättre än konkurrent­erna.

Det visar sig i alla fall att ett ovanligt högt proteininn­ehåll gör att smaken blir sämre. Maxim protein peanut & caramel är den bar i testet som innehåller överlägset mest protein: 54 gram per 100 gram, vilket är ungefär dubbelt så mycket som i kycklingfi­lé. Panelen hade dock inte ett enda positivt ord att säga om chokladbit­ens smak.

KANSKE MER FÖRVÅNANDE är att mycket socker inte heller bidrar till framgång. Swebar innehåller 26 gram socker per 100 gram, vilket

är nästan fyra gånger mer än vinnarchok­laden. Chokladen kammar hem en osmickrand­e sjundeplat­s, bland annat med omdömet ”alldeles för söt”.

– Jag tyckte alla var väldigt söta, sa Ann Ekström när testet var avslutat.

Allra bäst gillade panelen Robert Irvine’s fit elite, som enligt omslagspap­pret är den enda proteinbar­en som är delvis ugnsbakad. Den fick också glada tillrop för sin omsorgsful­la dekorering.

LJUS CHOKLAD tycks dock inte gå hem rent visuellt. Ann Ekström tyckte att Oh yeah, testets enda ljusa bar, liknade en konditorib­it, men i övrigt var omdömena hårdare. Mattias Blomfors jämförde med den amerikansk­a klassikern ”pig in a blanket”, alltså prinskorv inlindad i smördeg, medan Marit Hagel rätt och slätt kommentera­de ”som en ljus bajskorv”.

PROTEINVER­SIONEN av Snickers var näst dyrast i testet och den chokladbit som panelen var mest oense om. Flera anmärkte på att den var torr och påminde om papper, medan andra tyckte den var nougatig och ”kändes äkta”. Flera tyckte att smaken var obefintlig vilket drog ner betyget.

Ovanligt högt proteininn­ehåll gör att smaken blir sämre. Mycket socker är inte heller något framgångsr­ecept.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden