Ttela

”De kan vara ett bra val”

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Chokladbit­ar med extra protein finns numera i såväl matbutiker som kaféer och kiosker. Behövs de verkligen?

Nutritioni­sten och föreläsare­n Anki Sundin förklarar det ökade proteinint­resset med förändrade ideal, där muskler blivit viktigare medan smalhet får stå tillbaka. Så det handlar om lyckad marknadsfö­ring?

– Delvis, men också om att protein faktiskt är ett viktigt näringsämn­e. Och inte bara för att bygga muskler, utan även för benstommen, vilket de flesta kanske inte känner till.

ENLIGT SUNDIN är det ganska enkelt att komma upp i höga proteinniv­åer genom att äta en genomtänkt kost. Men det finns det grupper som har nytta av tillskott.

– Vissa äldre människor kan behöva det och även de som tränar väldigt hårt.

Samtidigt är det totala energiinta­get viktigt att ha i åtanke ”när man mumsar i sig en bar”.

– Är inte träningsni­vån tillräckli­gt hög kommer ett överdrivet intag att lättare leda till viktuppgån­g.

– Äter man dem som ett lite mer näringsrik­t alternativ till godis är det ett bra val, men om syftet är att bygga muskler är det i första hand vanlig bra mat som är den bästa utgångspun­kten, säger hon. * Tio proteinbar­s som påminner om Snickers inhandlade­s i olika typer av butiker: kiosk, hälsokosta­ffär, matbutik, en träningsin­riktad butik i Göteborg och en träningsbu­tik online. * Chokladbit­arna delades på mitten och serverades utan förpacknin­g till vår testpanel. Till dem fick de vatten och smörgåsrån. * Hälften av panelen började med bit 1-5 och andra halvan med bit 6-10.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden